SM-studentenclub onder voorwaarden erkend aan UGent

SM-studentenclub onder voorwaarden erkend aan UGent

SM-studentenclub onder voorwaarden erkend aan UGent

Print
Twee jaar na het indienen van de eerste aanvraag, is aan de Gentse universiteit een bdsm-studentenclub onder opschortende voorwaarden erkend, allicht voor het eerst in Europa. Dat betekent dat de organisatie aanspraak kan maken op subsidies of gebruik kan maken van lokalen.

Kajira (slaafmeisje) wil Gentse studenten met interesse in bdsm verenigen. "Het doel van onze vereniging is om bdsm meer sociaal aanvaard te maken, om gelijkgestemden te ontmoeten en met hen vrijuit, zonder masker op, over bdsm te kunnen praten en dit op een laagdrempelige manier", klinkt het op kajira.tk.

Geen onderschrijving

"De erkenning betekent niet dat de universiteit de ideologie van de betrokken vereniging onderschrijft", zegt Marc Bracke, directeur Studentenvoorzieningen. "De UGent ondersteunt studentenverenigingen en geeft hen een grote autonomie binnen het konvent waarvan ze deel uitmaken."

Kajira wordt erkend onder de koepel van het "Werkgroepen en Verenigingen Konvent" (WVK), dat thematische en pluralistische studentenverenigingen groepeert. Dat Konvent beoordeelde de aanvraag van Kajira positief en ook de juridische dienst van de UGent, die bijkomend advies van strafexperten inriep, oordeelde dat de aanvraag aan alle voorwaarden voldeed.

Voorwaarden

De UGent legt de bdsm-club wel bijkomende erkenningsvoorwaarden op. Zo mag de vereniging zelf geen bdsm-activiteiten/praktijken organiseren, geen bdsm-gerelateerde activiteiten uitoefenen of inrichten op openbare plaatsen andere dan de gebouwen van de UGent en de activiteiten mogen ook enkel voor meerderjarigen toegankelijk zijn. De erkenning gaat pas in nadat de voorwaarden zijn opgenomen in de statuten van de vereniging.

Belga
Archieffoto

.

Nu in het nieuws