Advocaten dagvaarden Belfius bij vernietiging garantie Arco-coöperanten

Advocaten dagvaarden Belfius bij vernietiging garantie Arco-coöperanten

Advocaten dagvaarden Belfius bij vernietiging garantie Arco-coöperanten

Print
Het Brusselse advocatenbureau SQ Law gaat Belfius dagvaarden als de staatsgarantie voor de Arco-coöperanten vernietigd wordt door de Raad van State. Dat is maandag meegedeeld door het kantoor, dat de belangen van Arco-coöperanten verdedigt.

Advocaat Geert Lenssens van SQ Law zegt dat hij over voldoende bewijzen beschikt om voor de burgerlijke rechtbank een terugbetaling te eisen van alle verliezen en interesten die de Arco-gedupeerden hebben geleden.

Voorstudie

Lenssens voelt zich in die overtuiging gesterkt door een voorstudie die hij voerde, onder meer naar de activiteiten van de toenmalige Bacob-bank, een voorganger van Belfius. Hij stelt dat de bank in de jaren negentig massaal spaarders aansprak voor het Arco-aandeel, dat vergeleken werd met een risicoloos spaarboekje.

"We hebben bijvoorbeeld een brief in handen waarin dit letterlijk staat, ondertekend door de lokale Bacob-bankdirecteur", aldus Lenssens in een persbericht. "Er bestaat zelfs 'publiciteit' waarin Bacob de Arco-aandelen aanprijst als risicoloos."

Belangenvermenging

De advocaat stelt ook dat er sprake is van belangenvermenging. "Bacob en Arco hadden indertijd duidelijk vermengde belangen, waar het dan zeer de vraag is of die met die van de spaarders overeenkwamen."

Lenssens, die ook in de Fortis-zaak opduikt om de belangen van gedupeerde aandeelhouders te verdedigen, stelt dat het Arco-dossier mogelijk "een bom" onder het Belgische rechtssysteem legt omdat er in totaal 800.000 mensen naar de rechter kunnen stappen.

"Dit, of zelfs al was het maar de helft van die mensen, kan ons rechtssysteem, dat dateert uit de tijd van Napoleon, totaal niet aan."

Belga
Archieffoto

MEEST RECENT