"Sterven is klote maar jullie koffie is lekker"

Sterven is klote maar jullie koffie is lekker

"Sterven is klote maar jullie koffie is lekker"

Print
Brasschaat - Martine Wolfaert (50) uit Brasschaat bracht onlangs het boek uit ‘Sterven is klote maar jullie koffie is lekker’. Daarmee beschrijft ze haar ervaringen uit Coda en wil ze het taboe rond sterven doorbreken.
Een goede kop koffie zorgt bij iedereen wel eens voor een opkikker, maar voor personen die aan de laatste dagen van hun leven toe zijn, zorgen deze kleine geneugtes voor een extra tevredenheid. Verpleegkundige Martine Wolfaert vertrekt bij dit kopje koffie om de realiteit en haar ervaringen vanuit het palliatieve huis Coda in Wuustwezel te beschrijven. Al vanaf het begin, vijftien jaar geleden, begeleidt ze er personen tijdens hun laatste levensdagen. En dat maakt van haar helemaal geen heilige.

“De meeste mensen vinden mijn job ofwel heel triestig ofwel heel speciaal.
Ik wil met mijn boek aantonen dat dat helemaal niet zo is. De drempel rond palliatieve zorg en het taboe rond sterven is nog altijd veel te groot. In onze maatschappij wordt sterven nog te vaak gezien als ‘hand in hand zitten tot het voorbij is’, maar het is veel meer dan dat”, zegt Wolfaert.
“Ik heb geprobeerd om niet alleen het droevige rond sterven aan te kaarten maar ook het mooie, grappige en positieve. Want dat is er ook! Door goede palliatieve zorg kunnen stervenden nog veel kansen opnemen die anders misschien voorbij gaan, bijvoorbeeld veel bewuster afscheid nemen van elkaar.”

Het boek geeft ons een inkijk van hoe het dagelijkse leven in Coda eraan toegaat. Wolfaert neemt ons mee en beschrijft hoe ze een nieuwe, jonge collega opleidt. Samen begeleiden ze vijftien gasten in het hospice van opname tot sterfte. Die ervaringen worden in het boek geordend per seizoen in de vorm van kortverhalen. Na elk deel sluit een column af.

Info: ‘Sterven is klote maar jullie koffie is lekker’ is te koop bij de reguliere boekenhandel. Ook verkrijgbaar in e-book.
Meer informatie vindt u op www.uitgeverijvrijdag.be

Greet Wouters

Foto W&F

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio