Vinde gij mijn 'kooghut' niet te dik in deze 'voljurk'? (taaltest)

Vinde gij mijn 'kooghut' niet te dik in deze 'voljurk'? (taaltest)

Vinde gij mijn 'kooghut' niet te dik in deze 'voljurk'? (taaltest)

Print
Wie vandaag met de duimen zit te draaien op het werk, kan afleiding zoeken in de nieuwe online woordenschattest van de Universiteit Gent. In de korte proef moet u nepwoorden van echte woorden onderscheiden. Het taalonderzoek is een wereldprimeur.

Zijn 'swaffelen', 'bismut', 'waspit' en 'lorpoeder' bestaande woorden of niet? Antwoord: alleen de laatste lettercombinatie staat niet in het Nederlandse woordenboek, de andere drie zijn wel degelijk echte woorden.

Ze komen uit de nieuwe woordenschattest die de Gentse Universiteit ontwikkelde, op vraag van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en de Nederlandse omroepen NTR en VPRO. Wie de online taalproef doet, moet in een lijst van 100 woorden aanduiden welke woorden echt zijn en welke vals.

De 'woorden' komen uit een lijst van 50.000 Nederlandse woorden en ruim 20.000 zomaar uit de lucht gegrepen lettercombinaties die wel vaak erg op echte woorden lijken.

Met de test willen de onderzoekers tot een staalkaart van het Nederlands anno 2013 komen. "Nooit eerder in de wereld werd een dergelijk onderzoek naar taal gedaan", zegt de Gentse taalonderzoeker Marc Brysbaert. "Een woordenboek bevat alle woorden die bestaan, maar het zegt niets over welke woorden gebruikt worden. Na dit onderzoek weten we welke woorden mensen in 2013 in Vlaanderen en Nederland kennen. De komende jaren kan de test worden overgedaan, zodat we kunnen zien hoe onze taal en de kennis daarvan evolueert."

Doe de test op woordentest.ugent.be

RAF LIEKENS
Foto Universiteit Gent

Nu in het nieuws