Databank moet belastingontwijking op spaarboekjes bestrijden

Databank moet belastingontwijking op spaarboekjes bestrijden

Databank moet belastingontwijking op spaarboekjes bestrijden

Print
De regering-Di Rupo denkt aan een gegevensregister van spaarkboekjes om belastingontwijking tegen te gaan. Daarin zou komen te staan hoeveel spaarboekjes er zijn en hoeveel erop staat. De liberalen zijn alvast tegen. Zij zien er een vorm van vermogenstaks in. Dat meldt een krant van De Persgroep.

Wie maximaal 1.880 euro rente optrekt, blijft belastingvrij. Van elke euro die daar bijkomt, houdt de bank 15 procent roerende voorheffing af. Vervolgens int de fiscus de belasting. Het is dan behoorlijk makkelijk om spaargeld over meerdere boekjes bij verschillende banken te spreiden en de taks te ontlopen. Dat wordt dan ook vaak niet gemeld in de belastingaangifte, wat eigenlijk zou moeten.

Oplossing

De regering zoekt al enige jaren naar een oplossing voor dat ontwijkgedrag, maar vond nog geen oplossing. Omdat er nu 2,5 miljard euro bespaard moet worden, komt het voorstel opnieuw bovendrijven. Een mogelijkheid is een gegevensregister voor spaarrekeningen. In dat geval geven de banken de informatie over rente door aan de fiscus.

Een andere mogelijkheid zou zijn dat de regering de banken meteen de 15 procent laat inhouden. Wie teveel afstond, kan dat later via zijn belastingaangifte recupereren. Die laatste optie stoot ook al op protest, omdat het de aangifte voor de burger ingewikkelder maakt. Of de maatregel de geschatte opbrengst van 200 miljoen euro wel rechtvaardigt, blijft het discussiepunt.

MCe
Archieffoto

.

Nu in het nieuws