Genk is "meest kwetsbare" lokale arbeidsmarktgebied in Vlaanderen

Genk is meest kwetsbare lokale arbeidsmarktgebied in Vlaanderen

Genk is "meest kwetsbare" lokale arbeidsmarktgebied in Vlaanderen

Print
Vlaanderen telt veertien lokale arbeidsmarktgebieden, regio's waarbinnen de bevolking veelal naar één grote "werkgemeente" pendelt voor haar dagelijkse job. Van die gebieden is Genk het "meest kwetsbare". Dat staat in het rapport "Afbakening en profiel van lokale arbeidsmarkten in Vlaanderen" van het Steunpunt Werk en Sociale Economie (WSE).

Genk scoort het zwakst inzake zelfvoorziening. Slechts 50,2 procent van de inwoners heeft een job in eigen streek. De rest is buiten de regio aan het werk en dan vooral in de regio Hasselt. Daardoor loopt de gemiddelde woon-werkafstand er op tot 28 kilometer.

De aangekondigde sluiting van Ford Genk en de toeleveranciers vormt een "immense uitdaging" voor de regio, zeggen de onderzoekers. Het aantal werkzoekenden zal immers nagenoeg verdubbelen. "Eind november 2012 telde het Genkse arbeidsmarktgebied ongeveer 8.800 niet-werkende werkzoekenden. Het huidige aantal werkzoekenden ligt hiermee in de grootteorde van het aantal banen dat bij Ford en haar toeleveringsbedrijven op de tocht staat", zo staat in het rapport.

Reconversie

Wat de toekomst betreft, "zal veel afhangen van de reconversie die opgezet wordt en de mate waarin deze erin slaagt om opnieuw lokale werkgelegenheid te creëren". Jobs in de regio zijn immers niet breed gezaaid: per 100 inwoners op arbeidsleeftijd zijn er in het Genkse slechts 62 jobs beschikbaar. Bovendien heeft het Genkse arbeidsmarktgebied nu al de laagste werkzaamheidsgraad (60 procent) en tegelijk ook de hoogste werkloosheidsgraad (10,2 procent).

De kans is dus groot dat werkzoekenden buiten de regio zullen moeten kijken voor een nieuwe job. In dat geval zou de gemiddelde woon-werkafstand toenemen en zou de cluster Genk vermoedelijk opgaan in het arbeidsmarktgebied Hasselt.

Belga
Archieffoto