Seks & Relaties

80% kinderen overleeft kanker

Print

80% kinderen overleeft kanker

8 op de 10 kinderen waarbij kanker wordt vastgesteld zal die ziekte ook overleven, zo blijkt uit Belgische cijfers van het Kankerregister.

Iedere dag wordt er bij een kind kanker vastgesteld, bij adolescenten ligt dat aantal vast op om de dag. Toch zijn er ook goede punten, want de meesten genezen er van en ook de gevolgen van chemo en bestraling op lange termijn worden beperkter.

Leukemie komt met 26% het vaakst voor bij kinderen, gevolgd door hersentumoren (25%) en lymfeklierkanker (12%). Bij adolescenten liggen de cijfers iets anders. Daar komt vooral lymfeklierkanker (25%) gevolgd door carcinomen (22%) hersentumoren (14%) en leukemie (12%) het vaakst voor.

Ook kiemceltumoren, waaronder ook teelbalkanker wordt vastgelegd, komen vaker voor (11%), al is daar voorlopig nog geen verklaring voor. Toch is er ook goed nieuws, want 84% van de piepjonge jongens en 86% van meisjes uit diezelfde leeftijdscategorie komt er weer bovenop, ook al zijn de kinderkankers vaker aggressiever dan de kankers bij volwassenen.

Photo News

NIET TE MISSEN