210 beverwandelaars in Viersel

Print

210 beverwandelaars in Viersel

Zandhoven - 210 geïnteresseerden namen zondag deel aan de eerste beverwandeling van Natuurpunt in Viersel, wat een succes was. De boeren die met overstromingen kampen, hadden op de route drie protestborden neergezet. Onderweg kregen de wandelaars beverwissels, een beverdam, de beverburcht en knaagsporen te zien. De gidsen die de wandelaars in groepjes op sleeptouw namen, hadden didactisch materiaal bij en vertelden tal van interessante beverweetjes. Zo mochten de katholieken vroeger op vrijdag-visdag toch ook bever eten, omdat het knaagdier een geschubde staart heeft.
Achteraf klonk algemene tevredenheid bij de deelnemers. "Ik heb veel bijgeleerd", zei Jason Rypens (12) uit Westmalle. "Die burcht was ronduit indrukwekkend. Nooit gedacht dat het zo'n groot bouwwerk zou zijn." "Wonderbaarlijk", was het woord dat Jasons moeder Julia zelfs gebruikte voor de beverarchitectuur.

Onderweg besteedden de gidsen ook aandacht aan het overstromingsprobleem dat de beverdammen doen ontstaan. "Natuur en landbouw: het blijft een moeilijke evenwichtsoefening. Wij willen constructief blijven samenwerken in het Viersels Gebroekt met de boeren", klonk het. "Maar de percelen hier zijn wel al langer ingekleurd als overstromingsgebied met natuurwaarde."

Aan het vertrekpunt voor het parochiecentrum hadden de bevergedupeerde boeren een groot bord gehangen met de tekst "Waar bevers verschijnen moet landbouw wegkwijnen."

KMa

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio