Anderlecht morst met punten

Anderlecht morst met punten

Anderlecht morst met punten

Print
AA Gent-Anderlecht: 1-1. Een zwak en weinig geïnspireerde leider verloor zaterdag in Gent twee punten en dankte het gelijkspel bijna uitsluitend aan de goed keepende Proto. AA Gent bewees klaar te zijn om via play-off 2 nog iets te maken van dit moeizame seizoen.

John van den Brom liet Bruno op de bank ten voordele van Vargas. Odoi nam de plaats in van de met de adductoren sukkelende Gillet. Victor Fernandez koos voor voetballend vermogen boven kracht. Geen Lepoint dus, wel Van Der Bruggen op het middenveld en voorin Soumahoro in plaats van Kola.

Anderlecht, spelend in een 4-4-1-1 met Praet het dichtst bij De Sutter, ging de rust in met een 0-1 voorsprong en dat mocht op zijn zachtst gezegd gevleid genoemd worden. Jovanovic knalde een botsende bal over Boeckx binnen: 0-1. Het was de eerste doelpoging van Anderlecht tussen de palen na bijna 40 minuten voetbal.

Een knap spelend AA Gent voetbalde in 23 minuten vijf doelrijpe kansen bijeen. Kage zette met een hakje Van Der Bruggen voor Proto, die met de voet redde. Mboyo kopte vallend een voorzet van Maréval tegen de paal. Zukanovic krulde een vrijschop net naast. Neto trapte een voorzet van Kage van bijna op de stip nog net binnen het bereik van Proto.

Toen het dan toch lukte - Arzo kopte een vrijschop van Maréval binnen - werd er gevlagd wegens buitenspel. Kort voor de 0-1 diende Proto nog goed uit zijn doel te spurten om Mboyo, profiterend van balverlies van Kouyaté, van een doelpunt te houden. Kort voor de rust leek Kage nog op weg naar de gelijkmaker maar hij schoot onbesuisd naast. Geen loon naar werken dus voor het door Fernandez goed gepositioneerd spelend AA Gent.

En ook na de rust was de eerste kans voor de vrank en vrij spelende Buffalo's. Hubert gaf de bal mee aan Neto, die te hoog mikte. En AA Gent bleek maar kansen creëren ... en missen. Soumahoro veroverde de doellijn en legde terug op Kage die met een te zwak hieltje Proto niet kon verrassen.

Anderlecht had het bij momenten moeilijk om deftig uit te voetballen en AA Gent duwde Anderlecht terug met goed flankenspel via de hoog spelende vleugelverdedigers, Cendros en Maréval. Het Gentse middenveld zette hoog druk en veroverde dikwijls de bal op de helft van Anderlecht.

Van den Brom wisselde De Sutter en de nagenoeg onzichtbare Praet maar dat wijzigde het spelbeeld niet. Zowel Cendros als Jovanovic pakten nog hun vijfde gele kaart zodat ze de start van de play-offs missen.

De meer dan verdiende gelijkmaker kwam er uiteindelijk toch toen de pas ingekomen Rodgers Kola een hoekschop van Maréval keihard inkopte. Meteen de tweede opeenvolgende week dat Kola scoort. Proto sloeg de bal nog uit zijn doel maar wel van achter de doellijn: 1-1. In het slot liep Deschacht nog tegen rood aan na een slag in het gezicht van Hubert.

Pierre Hellebaut

AA GENT: Boeckx - Cendros, Arzo, Zukanovic, Maréval - Hubert, Neto, Van Der Bruggen - Kage, Mboyo, Soumahoro.
ANDERLECHT: Proto - Odoi, Kouyaté, Nuytinck, Deschacht - Biglia, Praet, Kljestan - Vargas, De Sutter, Jovanovic.
Doelpunten: 39' Jovanovic 0-1, 83' Kola 1-1.
Vervangingen: 67' De Sutter door Suarez, 71' Praet door De Zeeuw, 75' Van Der Bruggen door Lopez, 77' Soumahoro door Kola, 79' Vargas door Vanden Borre.
Gele kaarten: 9' Kljestan (haakfout), 37' Soumahoro (haakfout), 42' Praet (haakfout), 69' Cendros (tackle), 75' Jovanovic (spelbederf), 84' Odoi (haakfout).
Rode kaart: 90' Deschacht (slag).
Toeschouwers: 12.010.
Scheidsrechter: Jonathan Lardot.

Foto Belga

Meer voetbalnieuws