Eerste voorstelling van nieuwe voetbaltempel AA Gent

Print

Eerste voorstelling van nieuwe voetbaltempel AA Gent

In juli 2013, bijna vijf jaar na de eerste steenlegging, zal AA Gent het vertrouwde Jules Ottenstadion in Gentbrugge ruilen voor een gloednieuwe voetbaltempel. Het Arteveldestadion, gelegen op het snijpunt van de E40 en de E17, moet de Buffalo's in staat stellen de kloof met de Belgische top definitief te dichten.

Zaterdag, enkele uren voor de competitiewedstrijd tegen Anderlecht, nodigde de Gentse clubleiding de pers uit voor een rondleiding in de toekomstige thuishaven van stamnummer 7.

Hoewel het Arteveldestadion, dat plaats zal bieden aan 20.000 mensen, al een duidelijke stadionvorm heeft, is het nog steeds een betonnen bouwwerf zonder onder meer beglazing of dak. Toch verzekert Gent-voorzitter Ivan De Witte dat zijn club er over enkele maanden de competitie 2013-2014 zal aanvatten.

"Zal dit stadion op tijd klaar zijn? Mijn antwoord is duidelijk: ja. Wij hebben een heel lange weg afgelegd en de voorbije twaalf jaar zijn er wel vijftig momenten geweest waarop wij dachten dat het niet zou lukken. Maar vandaag zijn wij hier samen voor de officiële opening van de commercialisering van het stadion. We starten met de verkoop van de loges, de boxes en de seats."

Kampioen

Aan het stadion hangt volgens De Witte een prijskaartje van ongeveer 75 miljoen euro, al geeft hij geen details vrij. "Als club doen wij uiteraard een zware financiële inspanning, maar ik ga hier geen getallen opplakken", klinkt het.

Door de ingebruikname van het nieuwe stadion, dat een multifunctioneel complex wordt met ruimtes voor vergaderzalen en seminaries, wil AA Gent het huidige budget van 18 miljoen euro zo snel mogelijk optrekken naar minstens 25 miljoen euro. Die budgetverhoging moet dan worden vertaald in sportief succes.

"Ik heb het al eerder gezegd en ik herhaal het vandaag nog eens: in dit nieuwe stadion willen wij binnen de eerste vijf jaar kampioen spelen. Daar gaan we alles aan doen", besluit de Gentse preses.

"Fantastische stap"

Michel Louwagie is als algemeen manager van AA Gent een van de drijvende krachten achter de bouw van het Arteveldestadion. "Wij zetten met dit stadion een fantastische stap als club", zegt hij.

"We zijn alle andere clubs voor door een nieuw stadion te bouwen. Iedereen spreekt erover maar nergens gebeurt het, behalve hier. En zeggen dat we in 1998 nog 23 miljoen euro schulden hadden. Vandaag zijn die weggewerkt en staan we bovendien in ons nieuw stadion. Dat is ongelofelijk, fantastisch."

Louwagie zegt vooral fier te zijn op de promenade in het Arteveldestadion, een lange open gang waardoor je een wandeling kan maken door het volledige gebouw. "Wij zijn heel fier op die promenade. Die stelt ons in staat niet-vips toch een vip-behandeling te geven. Bezoekers zullen er aan tal van standjes kunnen eten en drinken op niveau."

Daniël Termont

Een opgemerkte gast op de stadionvoorstelling van AA Gent was Daniël Termont. De Gentse burgervader speelde een cruciale rol in de totstandkoming van het Arteveldestadion, de toekomstige thuishaven van de Buffalo's.

"Mijn verhaal in dit dossier gaat al veertien jaar terug. Ik was toen nog Gents schepen van Economie en zocht met mijn kabinet mee naar een geschikte locatie voor een nieuw stadion. Toen we hier op deze oude handelsmarkt stootten, waren Ivan (De Witte) en ik meteen verkocht", legt de 59-jarige Termont uit.

"Sindsdien is er heel wat gebeurd en hebben we een ongelofelijke lijdensweg achter de rug, maar in al die jaren hebben Ivan en ik elkaar een pak beter leren kennen en zijn we bijna 'broers' geworden. Ik heb al heel wat meegemaakt in mijn leven en heel wat kunnen realiseren, maar ik weet nu al dat de dag waarop het stadion officieel wordt geopend een van de mooiste uit mijn leven wordt."

Belga

Foto's Photo News

Meer voetbalnieuws