Koen Vanmechelen legt ei van staal in Sint-Truiden

Print

Koen Vanmechelen legt ei van staal in Sint-Truiden

Het vernieuwde Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden werd vrijdag geopend met de onthulling van 'Infinity': een groot stalen ei. Geen vroeg cadeau van de paashaas maar een kunstwerk van Koen Vanmechelen. De onthulling werd gefilmd door Joris Gijsen: een documentairemaker die Vanmechelen de komende twee jaar zal volgen.

'Infinity' is een groot stalen ei waarop Vanmechelen lang heeft zitten broeden. "Technisch is dit een huzarenstukje waarbij experten uit drie landen moesten samenwerken", zegt hij in Het Belang van Limburg. Het Belgische bedrijf Moker heeft om de perfecte ovale vorm van het ei te krijgen, tal van mallen gemaakt en fenomenale berekingen uitgevoerd. De enige draaibank in Europa die dit vervolgens kon maken staat in Duitsland. Daarna heeft een Nederlands bedrijf met lasertechniek alle naden in het ei weggewerkt."

Met zijn voorstel van 'Infinity' won Vanmechelen een internationale wedstrijd die ze in Sint-Truiden in het leven hadden geroepen. Hij plaatst het gigantische ei (zo'n 3,8 op 2,8 meter) achter een zuilengang aan het ziekenhuis. "En bewust niet op een sokkel om te pronken. Het is geen monument. Het voelt alsof het ei daar wat verloren ligt. Het bevindt zich daar omdat het daar moet liggen, net zoals geneeskunde iets is wat er moet zijn."

"De naam Infinity heeft natuurlijk met de vorm van het ei te maken, maar ook met de continue beweging van ontstaan en geboorte."

Koen Vanmechelen zal de komende twee jaar ook gevolgd worden door documentairemaker Joris Gijsen. Die maakt de culturele items van De Zevende Dag, volgde Triggerfinger twee jaar, maakte een Belpop over Front 242... "Als documentairemaker ga ik op zoek naar markante verhalen. Ik wil hem echt volgen omdat ik het belangrijk vind om evolutie te tonen."

Christof RUTTEN

Foto's Tony Van Galen

Nu in het nieuws