Drie ISS-bewoners veilig geland op Aarde

Drie ISS-bewoners veilig geland op Aarde

Drie ISS-bewoners veilig geland op Aarde

Print
Een dag later dan gepland maar wel zoals voor de rest voorzien zijn zaterdagochtend drie bewoners van het Internationaal Ruimtestation ISS veilig teruggekeerd naar de Aarde.

De Amerikaan Kevin Ford alsmede de Russen Oleg Novitski en Jevgeni Tarelkin landden zaterdag om 04.05 uur Belgische tijd behouden met hun Sojoez TMA-06M capsule op zowat 68 km ten noordoosten van de stad Arkalyk in de steppen van Kazachstan, aldus de vluchtleiding in Moskou.

Het bergingsteam heeft de drie ruimtevaarders reeds geëvacueerd. De operatie om het drietal te vinden en weg te brengen verliep normaal. Het weer was geen spelbreker.

Het drietal is 143 dagen in de ruimte geweest, een dag langer dan gepland want door het slechte weer op vrijdag is de landing met een dag uitgesteld.

Hoofd Vladimir Popovkin van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos had woorden van lof voor het werk dat de drie hebben verricht. Het betreft onder andere 34 experimenten.

Drie mensen

In het ISS vertoeven nu drie mensen: Chris Hadfield als eerste Canadese gezagvoerder, de Rus Romanenko (die nog met Frank De Winne heeft gevlogen en in het ISS gewerkt) en de Amerikaan Thomas Marshburn.

Op 29 maart vertrekt op Bajkonoer de Sojoez TMA-08M met de Russische Mir-veteraan Pavel Vinogradov, de Rus Aleksandr Misoerkin en de Amerikaan Christopher Cassidy. De capsule zal in slechts zes in plaats van 48 uur naar het ISS vliegen.

Belga
Foto AFP

Nu in het nieuws