Paus droomt van "arme Kerk, voor armen"

De Kerk moet terug naar haar roots, haar rijkdommen afwerpen en zich concentreren op de armen. Dat zei paus Franciscus zaterdag tijdens een audiëntie met de internationale pers. "Ik wil zo graag een arme Kerk, voor de armen", verzuchtte de kersverse paus.

ikerremans

Hij bevestigde dat hij zijn naam koos als eerbetoon aan de Heilige Franciscus van Assisi, een middeleeuwse monnik en schutspatroon van Italië, die vooral bekend is omwille van het feit dat hij zijn rijkdom opgaf om in armoede en in harmonie met de natuur te leven. Volgens paus Franciscus kwam hij onder andere met deze naam op de proppen nadat de aartsbisschop van Sao Paulo hem na zijn overwinning omhelsde en toefluisterde "vergeet de armen niet".

De Argentijn Jorge Mario Bergoglio charmeerde meteen de journalisten door hen te bedanken voor hun berichtgeving over het conclaaf. "Jullie hebben hard gewerkt, nietwaar", klonk het. De nieuwe paus gaf in het licht van de voorbije pausverkiezing ook nog mee dat de katholieke Kerk "geen politiek lichaam is, maar in wezen een spiritueel lichaam".

Bergoglio werd woensdag, op de tweede dag van het conclaaf, verkozen als opvolger van Benedictus XVI, die omwille van zijn vergevorderde leeftijd terugtrad als paus. Zondag spreekt paus Franciscus zijn eerste Angelusgebed uit op het Sint-Pietersplein en dinsdag wordt hij officieel ingehuldigd.

Lees ook: Paus Franciscus bezoekt voorganger

Foto AFP