Waarom geen carrièreswitch 
op latere leeftijd?

Waarom geen carrièreswitch op latere leeftijd?

Waarom geen carrièreswitch op latere leeftijd?

In de provincie Antwerpen nemen zondag zo'n 45 organisaties uit de zorg- en welzijnssector deel aan de tweede editie van de Dag van de Zorg. Doel: hun passie delen en mensen warm maken voor de sector.

Via allerhande opleidingen en inleefmomenten zijn er tegenwoordig heel wat mensen die een carrièreswitch maken en kiezen voor een job in de zorg, ook op latere leeftijd.

Bij thuiszorgdienst Familiehulp treffen we drie prille vijftigers die net een opleiding tot polyvalent verzorgende zijn gestart. Erna Loos (55) deed 25 jaar de boekhouding bij een expeditie-transportfirma en werkte vervolgens 10 jaar op het secretariaat van een advocatenkantoor. "Voor mensen zorgen en hulp bieden heeft met altijd al aangesproken. Toen ik laatst mijn job verloor, wist ik het zeker: nu ga ik deze kans grijpen. We worden fantastisch begeleid en de enthousiaste groep cursisten werkt motiverend,", zegt ze.

Marina Aerts (51) werkte 32 jaar als declarante in de maritieme sector, maar verloor ook haar baan. "Door de automatisering was het contact met de klanten danig verminderd. Mijn ontslag was de kans om naar iets totaal anders uit te kijken, iets waar ik opnieuw meer contact met de mensen zou hebben, een job die me ligt als persoon. De ontmoeting met iemand die ik van vroeger kende uit de maritieme sector gaf de doorslag. Die had ook een opleiding tot verzorgende gevolgd en was daar razend enthousiast over. Ik kan dat alleen maar beamen." Greet De Groote (52) ten slotte had al enige voeling met de sector. Ze heeft altijd gewerkt als administratief bediende in een ziekenhuis. "Toen na ziekte mijn plaats ingenomen bleek, besloot ik deze stap te wagen en ik beklaag mij die niet."

Journalist

Zelfs met een journalistieke achtergrond zit dergelijke carrièreswitch erin. Dat bewijst Frank Thielens (29) die in zijn eerste jaar verpleegkunde aan de Karel de Grote Hogeschool zit: "Ik studeerde journalistiek en oefende jobs in verschillende sectoren uit. Maar ergens voelde ik steeds een gebrek aan zingeving, ervoer ik dat ik té weinig van mezelf in mijn job kon leggen. Uiteindelijk heeft het mij tot dit gebracht. De studies zijn zeker niet te onderschatten, maar ik heb er nog geen seconde spijt van."

Bart ROGGEMAN

Foto: PhotoNews

Nu in het nieuws