700 cruisegangers ontruimd in Antwerpen

700 cruisegangers ontruimd in Antwerpen

700 cruisegangers ontruimd in Antwerpen

Print
Sinds donderdag ligt het statige passagiersschip Marco Polo met averij afgemeerd in een van de droogdokken van Antwerp Ship Repair. De 700 passagiers werden teruggebracht naar Engeland, de 300-koppige bemanning is nog aan boord.

Het was wellicht al jaren geleden dat het op de industrieterreinen van het laatste Antwerpse scheepsherstellingsbedrijf Antwerp Ship Repair (ASR) zo druk was. Daar is het vrij onverwachte bezoek van een passagiersschip niet vreemd aan. Donderdag werd er de 176 meter lange en 24 meter brede Marco Polo binnengetrokken om zware herstellingen te ondergaan. Het feit dat het schip in het droogdok werd gelegd, wijst daar op.

Tijdens een cruise naar de Noorse fjorden - of op de terugweg daarvan? - liep het schip volgens niet bevestigde bronnen averij op aan de behuizing van het roer. In elk geval eindigde de reis van de Marco Polo onverwacht in Antwerpen.

De zowat 700 in hoofdzaak gepensioneerde Britse passagiers werden volgens dezelfde bronnen op de ASR-kade naar bussen gebracht en direct naar Engeland teruggereden. De zowat 300 vooral Oost-Europese bemanningsleden waren vrijdag nog grotendeels aan boord. Voor hen wordt een oplossing gezocht. Naar verluidt zal het schip nog zeker tot 26 maart bij ASR liggen.

Bij ASR werd alleen bevestigd dat er een passagiersschip-met-bemanning ligt. De scheepsagent beriep zich op “commerciële informatie”.

De Marco Polo liep in 1965 in de toenmalige Sovjet-Unie van stapel als de Aleksandr Pushkin. Nu vaart het schip onder de vlag van de Bahama’s en is eigendom van het Griekse Story Cruise Ltd. Volgens gegevens van de classificatiemaatschappij Det Norske Veritas was het schip goed onderhouden en werd het onlangs nog gekeurd.

Paul Verbraeken
Foto Wim Hendrix

Nu in het nieuws