1 / 2

Roemenen overnachten in houten hut

Schrijnende taferelen op een privédomein aan Kerkenbos in Muizen (Mechelen). Twee jonge Roemenen op zoek naar werk zijn er zondag gestrand, en overnachten er sindsdien in een houten hut zonder echte verwarming, water of elektriciteit. Niemand kon hen helpen.

Sven Van Haezendonck

Claudio (24) en Valerica (29) waren door een zogezegde 'vriend' naar België gelokt om hier te komen werken. In hun thuisland zijn ze actief in de bouw, en verdienen ze zo'n 200 euro per maand. "De man die wij leerden kennen via het internet vertelde ons dat wij hier maandelijks 1.300 euro kunnen verdienen", zegt Valerica, die ook Spaans spreekt.

Twee volle dagen, en zo'n 140 euro per persoon, hadden ze er voor over om van hun woonplaats Galati, niet ver van de Oekraïense en Moldavische grens, net geen 2.500 kilometer naar ons land te reizen. Onder valse voorwendselen, zo blijkt nu. Enkele verontruste burgers ontfermden zich over de twee, want voor de rest kon niemand hen helpen: zelfs de politie, het crisisinterventiecentrum of het OCMW niet.

Uiteindelijk kunnen de twee gestrande Oost-Europeanen dit weekend met de bus terugkeren naar huis. Op basis van vrijwillige terugkeer. Dat gebeurt dan nog met giften die de Werkgroep Integratie Vluchtelingen verzamelde.

Lees ook het artikel in de weekendkrant van Gazet van Mechelen

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio