N-VA wil totale Vlaamse autonomie in 2014

N-VA wil totale Vlaamse autonomie in 2014

N-VA wil totale Vlaamse autonomie in 2014

Print
De N-VA moet in 2014 zo groot worden dat ze haar wil kan opleggen aan de Franstaligen. Zij zullen dan moeten aanvaarden dat Vlaanderen en Wallonië scheiden, zegt Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois.

Als de N-VA na de verkiezingen incontournable wordt, kan de partij volgens Bourgeois haar wil opleggen. "Als de N-VA incontournable wordt, dan hebben we een democratische legitimiteit. Dan kunnen de Franstalige partijen niets anders dan met onze conclusies rekening te houden. In een huwelijk gaat dat net zo. Als de ene partner zegt: 'Ik wil dat', en de andere zegt: 'Neen', dan is het afgelopen", zegt Bourgeois zaterdag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Volgens de nummer één van N-VA in de Vlaamse regering moeten alle bevoegdheden naar Vlaanderen verhuizen: fiscaliteit, werk, sociale zekerheid. "Gewoon alles", klinkt het.

Toch zijn er nog enkele dingen die Bourgeois samen met de Franstaligen wil doen, zoals Brussel besturen. "De Franstaligen moeten niet denken dat ze Brussel krijgen. (...) Brussel als gemeenschappelijke hoofdstad laten we niet los."

Bourgeois droomt er ook van Kris Peeters na 2014 op te volgen als Vlaams minister-president.

Lees ook: "Eerst zesde staatshervorming uitvoeren"
En: "Afgedwongen autonomie zal zonder Brussel zijn"

Foto Belga

Nu in het nieuws