Havenplan: "Geen idee waar ik heen moet"

Havenplan: Geen idee waar ik heen moet

Havenplan: "Geen idee waar ik heen moet"

Print
Beveren-Waas - De Antwerpse haven breidt met ongeveer 1000 hectare uit. Als rechtstreeks gevolg verdwijnen vijftig woningen in Doel, Ouden Doel en Rapenburg onder de sloophamer. Bewoners staan met de rug tegen de muur, maar staken de strijd nog niet helemaal.

Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de uitbreiding van de Antwerpse haven is vrijdag goedgekeurd. Een uitbreiding van 1000 hectare, en de bouw van een Saeftinghedok op Linkeroever, is nu mogelijk. Door die havenuitbreiding zal bewoning in Doel onmogelijk worden. De gehuchten Ouden Doel en Rapenburg komen in een overstromingsgebied te liggen. Ongeveer 75 bewoners verliezen hun huis. Zij worden onteigend.

"Je moet van mij geen mooie woorden verwachten", zegt Guido Van Mieghem (58) op de oprit van zijn erf in de Oostlangeweg. "Mocht ik geen kinderen of kleinkinderen hebben, ik kocht mij een geweer en zette me aan de poort neer. Niemand zou mij en mijn hond passeren." Van Mieghem werd in 1955 geboren op de boerderij die zijn overgrootvader in 1918 oprichtte. Nu runt hij de zaak samen met zijn 29-jarige zoon. "Al heel mijn leven woon ik op hetzelfde adres, nu moet ik verhuizen. Ik heb geen idee waar ik heen moet, maar ik wil als landbouwer blijven verder werken."

Verwoesting van de polders

Volgens de Boerenbond gaan zowat 250 landbouwfamilies hun grond of bedrijf zien verdwijnen in ruil voor industrie of natuur. Van Mieghem was vrijdagmorgen de varkensstal nog aan het bijmetselen toen een consulent van de Boerenbond hem van het nieuws op de hoogte bracht.

Paul Cleiren (63) is een van de landbouwers die zich een paar jaar geleden terugtrok en sindsdien in Kieldrecht woont. "Al twee keer ben ik onteigend geweest, eerst voor de bouw van de kerncentrale en twintig jaar later voor Doelpolder noord. Twee jaar geleden werd mijn ouderlijke boerderij afgebroken. Je went aan die pijn, het verdooft. Maar ik moest hier weg", zegt Cleiren.

Actiegroep Doel 2020 wijst op het feit dat de Raad van State nog invloed kan hebben op de beslissing van de overheid.

Lees ook: Havenuitbreiding: "Noodzaak ontbreekt"
En: Afbakening havengebied vastgelegd

SOPY
Foto Stefaan Van Hul

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio