Geen uitsluitsel over toerekeningsvatbaarheid

Geen uitsluitsel over toerekeningsvatbaarheid

Geen uitsluitsel over toerekeningsvatbaarheid

Print
Een hele rits deskundigen heeft vrijdag op het proces van Kim De Gelder zijn mening kenbaar mogen maken over de psychiatrische toestand van de beschuldigde. De jury hoorde zowel pleiten voor als tegen toerekeningsvatbaarheid. Een omstreden hersenscan bracht geen duidelijkheid.

Lees ook: De Gelder: "Ik hoor de stem van Jef Vermassen in mijn hoofd"
Lees ook: Scanexpert: "Geen associatie met schizofrenie"

De Gelder lijdt aan "een schizofrene psychose" en is "ontoerekenbaar". Dat stelden Karel Ringoet en Geert De Bruecker, de psychiaters die de verdediging had aangesteld. "In zijn hersenen is iets ernstigs aan de hand. De stoornis is zuiver biochemisch", zei Ringoet, die stelde dat De Gelder helemaal geen gedetailleerde plannen had gemaakt voor zijn moorden.

"Hij zat in een hallucinatoire toestand. Eenmaal in het kinderdagverblijf wou hij weer naar buiten, omdat de stemmen ophielden." "Kim is zich niet meer bewust van wat goed en kwaad is", verklaarde Ringoet. "Hij was, is, en zal zijn in een staat van ontoerekeningsvatbaarheid."

De Gelder zelf kwam ook aan het woord. "Ik hoor de laatste weken stemmen van Jef Vermassen en ik meen dat echt serieus."

Scans

Uit de SPECT-scans die genomen werden van de hersenen van Kim De Gelder, blijkt dat die ernstige afwijkingen vertonen, maar daaruit kunnen geen conclusies getrokken worden naar psychiatrische diagnose.

"Bij De Gelder stellen we objectieve ernstige afwijkingen vast in de thalamus en associatieve cortex. De associatie met schizofrenie kan ik niet maken", verklaarde expert Koen Van Laere. Aan de scans kunnen geen conclusies verbonden worden over de toerekeningsvatbaarheid van De Gelder. Die beslissing ligt alleen in handen van de twaalf juryleden van het Gentse hof van assisen.

Belga

Foto: Belga

.

Nu in het nieuws