Scanexpert: "Geen associatie met schizofrenie"

De hersenen van Kim De Gelder vertonen ernstige afwijkingen, zo blijkt uit de SPECT-scans die genomen werden, maar er kunnen geen conclusies naar psychiatrische diagnose getrokken worden. "De associatie met schizofrenie kan ik niet maken", heeft arts in de nucleaire geneeskunde Koen Van Laere (foto) vrijdagavond gesteld voor het hof van assisen.

fvangarderen

Voorzitter Koen Defoort had de getuige tijdens het proces laten oproepen om uitleg te geven over de hersenscans die van de beschuldigde werden gemaakt. Het gaat om "perfusieSPECT-scans", waarbij SPECT staat voor "Single-Photon Emission Computed Tomography". De verdeling en intensiteit van afwijkingen in de hersenen kan daarmee waargenomen worden, en de test wordt onder meer gebruikt voor de vroegdiagnose van dementie.

"De perfusieSPECT-scan is niet zinvol voor het stellen van psychiatrische diagnoses zoals depressie, schizofrenie of angststoornissen", stelde expert Koen Van Laere.

"Bij De Gelder stellen we objectieve ernstige afwijkingen vast in de thalamus en associatieve cortex, passend bij verstoorde perceptie van waarnemingen. Het gaat om een waaier van psychiatrische symptomen, onder andere dementie, verlies van inzicht, affectievervlakking en hallucinaties. Het gaat inderdaad om visueel ernstige afwijkingen, maar de associatie met schizofrenie kan ik niet maken. De afwijking is objectiveerbaar, maar de conclusies eraan niet."

Geen doorbraak

Van Laere stelde ook vast dat er geen verminderde activiteit is in de frontale hersenhelft. "Het vermogen tot redenering, nadenken, plannen en controleren van impulsiviteit is dus niet aangetast."

De resultaten die Van Laere voorstelde, passen zowel bij de conclusies van de gerechtspsychiaters als bij die van de psychiaters van de verdediging. De afwijking is "geen noodzakelijke voorwaarde om dergelijk gedrag te stellen". "Ik kan alleen zeggen dat er een waarschijnlijkheid is dat die bevindingen bij een psychose of hallucinaties kunnen passen", zei Van Laere.

De SPECT-scan zorgde dus niet voor een doorbraak in het proces.

MEER OVER Kim De Gelder