'Het orkest' vertelt geschiedenis van radio-orkest tot Brussels Philharmonic in Flagey

'Het orkest' vertelt geschiedenis van radio-orkest tot Brussels Philharmonic in Flagey

'Het orkest' vertelt geschiedenis van radio-orkest tot Brussels Philharmonic in Flagey

Print
Verschillende evenementen zetten de 75ste verjaardag van Flagey dit jaar in de kijker.

In het gebouw waar vroeger de openbare omroep gevestigd was, werd vrijdag het boek 'Het orkest' voorgesteld. Kristin Van den Buys en Katia Segers hebben daarin de geschiedenis van radio-orkest tot Brussels Philharmonic in Flagey beschreven.

In 'Het orkest' wordt de geschiedenis beschreven van het Groot Symfonie Orkest, de voorganger van Brussels Philharmonic. Het was het paradepaardje van de vijf orkesten in het Flagey-gebouw, waar de Belgische openbare omroep NIR gevestigd was sinds 1938.

De volledige evolutie van de Flagey-orkesten wordt in het boek bestudeerd, van de symfonische orkesten verbonden aan de openbare omroep tot en met wat Brussels Philharmonic vandaag de dag betekent.

De auteurs hebben zich voor tekst en beeld gebaseerd op originele bronnen, archieven en gesprekken met omroepmedewerkers, musici en dirigenten. Het boek belicht de geschiedenis vanuit musicologische maar ook vanuit communicatiewetenschappelijke inzichten die worden gecombineerd met de visie van een architect. Volgens de makers is de geschiedenis van de orkesten onlosmakelijk verbonden met het cultuurbeleid van de openbare omroep, en later die van de Vlaamse Gemeenschap.

Dr. Kristin Van den Buys is docent, onderzoekscoördinator en coördinator van de muziek- en cultuurwetenschappen aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Ze is voorzitter van het Studiecentrum voor Vlaamse muziek. Prof. Dr. Katia Segers is docent binnen de vakgroep communicatiewetenschappen van de VUB en voorzitter van het Kunstenplatform van de Universitaire Associatie Brussel.

BELGA
archiefbeeld

.

Nu in het nieuws