Duizenden Portugese ambtenaren protesteren tegen besparingen

Duizenden Portugese ambtenaren protesteren tegen besparingen

Duizenden Portugese ambtenaren protesteren tegen besparingen

Print
In de straten van Lissabon hebben vrijdag duizenden Portugese ambtenaren betoogd tegen het besparingsbeleid, dat de Portugese regering onder toezicht van de Europese Unie en het IMF voert.

Ze hekelen vooral de intentie van de overheid om personeel via vrijwillig vertrek te laten afvloeien. Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de ambtenarij eist het ontslag van de regering, die ook het land moet verlaten "dat ze al genoeg geruïneerd heeft". De manifestanten trokken naar het ministerie van Financiën.

De Portugese overheid moet in het kader van een besparings- en hervormingsprogramma de komende weken zich tot een staatshervorming engageren, waarbij tegen 2015 vier miljard euro bespaard moet worden op de overheidsuitgaven. Daarvan moeten 500 miljoen euro bijkomende besparingen dit jaar plaatsvinden.

Die nieuwe besparingen moeten gebeuren via een programma van vrijwillig vertrek, "dat voorbereid wordt", aldus de vicestaatssecretaris van de eerste minister Pedro Passos Coelho. De vakbonden geven de ambtenaren de raad om het vertrek, dat de regering hen zal voorstellen, te weigeren. Portugal kreeg van zijn schuldeisers een jaar extra om het begrotingstekort terug te dringen.

BELGA
foto EPA

.

Nu in het nieuws