"De Gelder handelde in opdracht van stemmen"

De Gelder handelde in opdracht van stemmen

"De Gelder handelde in opdracht van stemmen"

Print
Karel Ringoet, een van de psychiaters die aangesteld werden door de verdediging, heeft vrijdag in het assisenhof in Gent getuigd dat Kim De Gelder helemaal geen gedetailleerde plannen had gemaakt voor zijn moorden. "Hij handelde in opdracht van stemmen."

Voorzitter Koen Defoort vroeg Ringoet (foto) of de afwegingen die De Gelder maakte op 23 januari 2009 - hij ging in een eerste kinderdagverblijf niet binnen omdat er werkmannen stonden - er niet op wezen dat hij controle had over zijn daden. Ringoet antwoordde dat De Gelder geen afwegingen kon maken.

"Hij zat in een hallucinatoire toestand", zei Ringoet. "Eenmaal in het kinderdagverblijf wou hij weer naar buiten, omdat de stemmen ophielden. Dan was er herrie en daarom ging hij door. Hij moet in trance geweest zijn."

De voorzitter reageerde dat de beschuldigde daarvoor wel heel gedetailleerde plannen had gemaakt. "Hij had geen gedetailleerde plannen", reageerde Ringoet.

Waarop de voorzitter er onder meer op wees dat politieagenten de moord op Elza Van Raemdonck als de perfecte moord omschreven. "Ik heb respect voor hun kennis", antwoordde Ringoet. "Maar ik denk dat ze uitgaan van de zware feiten. Ze stuitten ook op geen gewone moordenaar. Op het moment dat hij Elza Van Raemdonck had vermoord, wou hij bovendien alle andere mensen in de straat vermoorden. Maar hij deed dat niet omdat hij geen stemmen meer hoorde."

In de assisenzaal werd met ongeloof gereageerd op de uitspraken van Ringoet.

Collocatie

Ringoet moest eerder toegeven dat De Gelder wettelijk gezien niet kón gecolloqueerd worden. De toegeving was opmerkelijk omdat de ouders van De Gelder het woensdag nog een "gemiste kans" hadden genoemd dat een psychiater niet in was gegaan op hun verzoek tot collocatie.

De voorzitter vroeg de twee psychiaters van de verdediging een paar keer naar de wetenschappelijke onderbouw van hun stellingen. Ze verwezen naar de resultaten van de zogeheten SPECT-scan van de hersenen van De Gelder, en argumenteerden dat bij 110 van de 111 vergelijkbare misdrijven de daders ontoerekeningsvatbaar waren.

Toen de voorzitter er een paar keer op hamerde dat de twee psychiaters zich vaak baseerden op de verklaringen van De Gelder en zijn familie werd het advocaat Jaak Haentjens te veel. "De ene keer wordt gezegd dat het de waarheid is wat De Gelder zegt, de andere keer dat het dat niet is. Je gelooft hem of niet."

Foto Belga

.

Nu in het nieuws