Versleten Ranstsesteenweg houdt buurt wakker

Print

Versleten Ranstsesteenweg houdt buurt wakker

Ranst - De Ranstsesteenweg aan de Emblemse kant is volgens de buurtbewoners uitgeleefd. De meer dan 180 barsten zorgen voor veel extra geluid en de buurt wil van het gemeentebestuur de belofte krijgen dat er iets aan gedaan zal worden.
Tom Vets heeft samen met een aantal bewoners een buurtcomité opgericht. Ze ijveren voor een ingreep die vooral het lawaai moet reduceren tot een aanvaardbaar niveau. “De weg dateert uit 1948. Een normale betonnen weg heeft een levensduur van dertig jaar. De Ranstsesteenweg is dus pensioengerechtigd. Toen burgemeester Lode Hofmans (Open Vld) nog schepen voor openbare werken was in 2000 gaf hij al toe dat de toestand hier moest aangepakt worden. De gemeente heeft de situatie laten onderzoeken door het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw. Ze concludeerden dat de betonplaten van 10 tot 15 meter lang zijn gaan scheuren. Ter hoogte van de scheuren ontstaan trapjes en dat proces zal alleen maar sterker worden. Dat leidt tot klachten over geluidsoverlast. We hebben zelf ook geluidsmetingen gedaan en dan blijkt dat een auto hier in de zone waar je maar 50 mag rijden bijna evenveel decibels oplevert als een auto die op de snelweg meer dan het dubbele rijdt. Een vrachtwagen levert hier zelfs meer decibels op dan op de snelweg. Veel mensen hebben hier al extra geïnvesteerd om het geluid buiten te houden door speciaal glas of een geluidsmuur. Probleem is dat het geluid van passerende auto’s en vrachtwagens van een lage frequentie is en dat valt bijna niet tegen te houden.”

Het argument dat een oplossing te veel geld zou kosten is volgens het buurtcomité niet bruikbaar.” De herstelling kan in verschillende fasen gebeuren en als het beton gebroken wordt en dan overgoten met asfalt hoeft het niet zo verschrikkelijk veel te kosten. We denken dat je met 200.000 euro al heel ver zou geraken. De herstelling van het stuk Ranstsesteenweg aan de kant van Ranst- dorp kost nu ook al een kwart miljoen euro. Het moet ook niet van vandaag op morgen gebeuren maar we zouden nu eindelijk wel eens willen weten of het bestuur bereid is om iets aan deze toestand te doen?”

Burgemeester Hofmans wil die belofte nog niet maken. “We moeten het einde van de winter afwachten om een balans op te maken van welke wegen het dringendst moeten aangepakt worden. De stelling van de mensen van de Ranstsesesteenweg dat een ingreep niet zo duur hoeft te zijn, heb ik nog niet bevestigd gekregen van de aannemers die wij geraadpleegd hebben. Ook het beton breken zou wel eens schade aan de woningen kunnen opleveren dus we moeten wel omzichtig te werk gaan. Toen de weg werd opgeknapt en een fietspad kreeg hadden we gehoopt dat de problemen opgelost waren maar die ingreep die toch ook 160.000 euro kostte, heeft niet echt het verhoopte resultaat opgeleverd. “

Sylvain Liekens

Foto Joren De Weerdt

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio