CD: Sings Serge Gainsbourg - Jane Birkin (***)

Ook 22 jaar na zijn dood wil Jane Birkin de muzikale nalatenschap van haar geliefde Serge Gainsbourg levend houden. Na eerdere, erg uiteenlopende incarnaties heeft diens muze een volgende, opmerkelijke manier gevonden om zijn oeuvre te herinterpreteren.

Om de bevolking van Japan na de nucleaire ramp in Fukushima een hart onder de riem te steken, gaf Birkin er een reeks solidariteitsconcerten waarvoor ze ter plaatse een begeleidingsgroep met lokale muzikanten had samengesteld. Daarop volgde onvoorzien een heuse tournee, die vorige maand ook nog Brussel aandeed. Uit de Japanse shows is deze live-registratie gedistilleerd. Verwacht niet dat de inmiddels 65-jarige Birkin zich nog door 'Je t'aime (moi non plus)' hijgt. Op dit 23 liedjes lange dubbelalbum laat ze de evidente klassiekers grotendeels links liggen.

Het avontuurlijke karakter van de eigenzinnige setlist wordt nog opgekrikt door de nieuwe arrangementen, die songs beurtelings als chanson, jazz en reggae verpakken. Helemaal aangenaam wordt het wanneer Birkin tussendoor herinneringen ophaalt en de liedjes duidt.

GJ (ons oordeel: ***)

Nu in het nieuws