CD: What the brothers sang -  Dawn McCarthy & Bonnie 'Prince'	Billy (***)

CD: What the brothers sang -
Dawn McCarthy & Bonnie 'Prince' Billy (***)

CD: What the brothers sang -
Dawn McCarthy & Bonnie 'Prince' Billy (***)

Print
Dawn McCarthy speelt al jarenlang een onopvallende rol in de carrière van Bonnie 'Prince' Billy. Op What the brothers sang treedt de dame - die eerder als gastzangeres bij hem te horen was - resoluut naar voor, naast haar 'baas'.
What the brothers sang is een eerbetoon aan The Everly Brothers, het broederpaar dat vooral in de jaren zestig Amerika leerde zingen. Songs als Bye Bye Love of All I have to do is dream, de grote hits van Phil en Don Everly, zoek je op dit album vergeefs. Liever graven de beide stemmen naar vergeten pareltjes uit het repertoire, waarbij weemoedige ballads de hoofdtoon voeren.
Werden die door de Everly's toch vaak nog ingekleed als meezingbare countrypop-songs, dan kiezen Dawn en Bonnie vaak voor een meer minimalistische aanpak. Coveralbums die integraal uit het werk van één collega plukken, zijn zelden de moeite waard.
Deze is dat wel, en houdt - ook door de combinatie van vrouwen- en mannenstem - voldoende afstand van het origineel om nieuwe inzichten te bieden. Aan te bevelen voor wie na The Broken Circle Breakdown zoekende is.

SV
(ons oordeel: ***).

Nu in het nieuws