Een song schrijven kan voortaan met een app

Een melodie - of iets wat daarvoor moet doorgaan - inzingen op je eigen smartphone, er enkele muzikale filters overheen gooien en op die manier je eigen hit tot stand brengen.

hmakaba

Dat is kort samengevat het principe van Jam, een applicatie die twee Australische broers hebben voorgesteld tijden het festival South by Southwest (SXSW) in het Amerikaanse Austin (Texas). De toepassing Jam werd acht weken geleden voor de iPhone gelanceerd door Joe (33) en Sam (27) Russell uit Melbourne. Ze inspireerden zich daarvoor onder meer op Instagram, een applicatie die onder andere toelaat om je foto's van een digitale filter te voorzien. Datzelfde concept heeft nu een muzikale invulling gekregen.

"Je moet geen instrument kunnen bespelen of zelfs niet goed kunnen zingen. Je moet gewoon iets inzingen in je telefoon en een muziekstijl uitkiezen. Het programma zal dan een lied in die stijl creëren, een unieke compositie", verklaarde Joe Russell donderdag tijdens SXSW. Dat festival besteedt aandacht aan muziek, film en technologie. Gebruikers die overtuigd zijn van hun capaciteiten als "songschrijver", kunnen hun lied bovendien uploaden. Daardoor krijgt de hele wereld de mogelijkheid om naar je bedenksels te luisteren.

Tot nu toe hebben 260.000 gebruikers, vooral in de Verenigde Staten, de gratis applicatie gedownload. De broers Russell zijn er alvast van overtuigd dat er muziek zit in hun toepassing. Ze kijken nu uit naar het moment waarop de eerste muziekliefhebber erin slaagt om zichzelf de beroemdheid in te "jammen".

BELGA
foto AFP