Psychiater verdediging: "In zijn hersenen is iets ernstigs aan de hand"

Psychiater verdediging: In zijn hersenen is iets ernstigs aan de hand

Psychiater verdediging: "In zijn hersenen is iets ernstigs aan de hand"

Print
Kim De Gelder lijdt aan "een schizofrene psychose" en is "ontoerekenbaar". Dat hebben Karel Ringoet en Geert De Bruecker, de psychiaters die de verdediging had aangesteld, vrijdagavond verklaard voor het hof van assisen in Gent. "In zijn hersenen is iets ernstigs aan de hand. De stoornis is zuiver biochemisch", zei Ringoet.

De psychiaters kwamen in hun tegenexpertise tot de diagnose van "schizofrene psychose" bij De Gelder. "We hebben een zekerheidsdiagnose van 99,999 procent dat er sprake is van schizofrenie", zei De Bruecker.

De twee psychiaters verwezen naar de twee SPECT-scans die bij De Gelder werden uitgevoerd. Volgens de wetsgeneesheren mogen er echter aan die hersenscans geen conclusies verbonden worden wat toerekeningsvatbaarheid betreft.

"Stoornis"

"De man heeft een zeer ernstige metabole en de visu vaststelbare stoornis in zijn hersenmetabolisme. In zijn hersenen is iets ernstigs aan de hand. De SPECT-scan toont duidelijk aan dat er een stoornis is."

Ringoet verbindt ook conclusies aan de scans. "De bloed- of energievoorziening in zijn hersenen is zwaar gezakt. De stoornis is zuiver biochemisch. (...) Het gaat om een stoornis in de visuele perceptie, in de auditieve perceptie en in de ruimtelijke gevoelsperceptie, waardoor hij hallucinaties waarneemt of stemmen hoort", stelt Ringoet.

Voorzitter Koen Defoort vroeg De Bruecker of hij vertrekt van de feiten om iets af te leiden over het ziektebeeld van De Gelder. "Men kan geen abstractie maken van de feiten. De feiten zijn het meest objectieve. We werken op basis van de feiten, op basis van literatuurstudies, van hoe hij was voor de feiten. Literatuuronderzoek is ook veel relevanter dan wat de pleger van een misdrijf u vertelt", aldus de Bruecker.

Foto: Karel Ringoet (links) en Geert De Bruecker

Foto Belga

.

Nu in het nieuws