Gerechtspsychiater twijfelde over toerekeningsvatbaarheid

Gerechtspsychiater twijfelde over toerekeningsvatbaarheid

Gerechtspsychiater twijfelde over toerekeningsvatbaarheid

Print
Psychiater Paul Cosyns heeft vrijdag verklaard dat hij er lang over twijfelde of Kim De Gelder in staat was om zijn handelen te controleren. "Hier, als het ja of neen moet zijn, is het ja", verklaarde gerechtspsychiater Marc Gabriël over de toerekeningsvatbaarheid van De Gelder.

Advocaat Jef Vermassen vroeg de gerechtspsychiaters naar de onenigheid die er bestond in het college van gerechtspsychiaters. De advocaat van de burgerlijke partij wilde daarmee Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, voor zijn.

"Ik heb er inderdaad problemen mee gehad of hij in staat zou zijn om zijn handelen te controleren", stelde Cosyns. "Ik heb er lang over getwijfeld. Het is duidelijk dat het iemand is die met een ernstig psychiatrisch probleem zit en we hebben een diagnose die niet zo vaak voorkomt."

Gedreven

Cosyns ging voort: "Nadat hij de beslissing had genomen om de moorden te plegen, nam dat zijn hele psychische leven in beslag en was hij meer en meer in zijn eigen wereld. Hij verklaarde zelf dat hij 'gedreven werd', 'dat hij dat moest doen'. Ik heb mij uiteindelijk bij het college aangesloten, omdat hij iedereen manipuleert. Hij controleert zelf heel goed wat hij doet. Ik heb dus geen voldoende argumenten dat hij niet in staat zou zijn om zijn daden te controleren."

Cosyns waarschuwde ook voor het vooroordeel dat "je zot moet zijn om zoiets te doen". "Dat is een spontane reactie die de mensen hebben. Dergelijke daden worden inderdaad niet gesteld door Jan en alleman, maar je mag het ook niet omkeren. Er is een bijzondere vorm van stoornis in deze casus. Als zoiets gebeurt en je kan zeggen dat hij zot is, dan zou het gewoon geklasseerd worden."

Dokter Gabriël sloot zich aan bij zijn collega. "Hij was heel erg voortdurend bezig met die plannen. Als je kijkt naar het Nederlandse recht waar er een gradatie is..." Daarop onderbrak voorzitter Koen Defoort de getuige: "Hier moeten we roeien met de riemen die we hebben." Gabriël besloot: "Hier, als het ja of neen moet zijn, is het ja."

Foto Isopix

.

Nu in het nieuws