BBTK haalt opnieuw uit naar onderhandelingen arbeiders/bedienden

BBTK haalt opnieuw uit naar onderhandelingen arbeiders/bedienden

BBTK haalt opnieuw uit naar onderhandelingen arbeiders/bedienden

Print
De socialistische bediendebond BBTK schiet vrijdag met scherp op de tripartiete onderhandelingen over de harmonisering van de statuten van arbeiders en bedienden. "De vraag die moet gesteld worden is of verder onderhandelen nog zin heeft", zei BBTK-voorzitter Erwin De Deyn tijdens een congres van BBTK-Antwerpen.

Aan het ABVV vraagt BBTK nog eens om snel duidelijkheid te verschaffen. "De tripartiete onderhandelingen zijn deze week echt gestart. Wat wij hierover vernemen, was te verwachten: de werkgevers gaan volop voor een afbraak van het bediendestatuut. Waarvoor wij verder nog vreesden wordt ook bewaarheid: de minister van Werk steunt hen hierin.

Ontslagkost

Daarbij is ze zelfs bereid om de factuur van de ontslagkost gedeeltelijk door te schuiven naar de sociale zekerheid. Ook de afschaffing van de carensdag zou, op vraag van de werkgevers, gedeeltelijk ten laste komen van diezelfde sociale zekerheid", aldus De Deyn.

De acties met stakingen vanaf volgende maand die BBTK, LBC en CNE deze week aangekondigden, waren volgens de BBTK-voorzitter "dus niet voorbarig". "Alles wijst erop dat dit meer dan nodig zal zijn om onze leden te beschermen tegen de grootste inlevering en catastrofe in de sociale geschiedenis van dit land. Voor een meerderheid van de werknemers, zonder dat de arbeiders er echt beter van worden."

Ongunstige situatie

Volgens BBTK kan de basis waarop nu onderhandeld wordt "niet leiden tot een resultaat binnen het mandaat van de vakbonden". De huidige situatie is volgens De Deyn ook niet gunstig. "Wij moeten ons afvragen of de huidige economische én politieke situatie wel de meest aangewezen is om dit nu te doen."

Belga
Archieffoto

.

Nu in het nieuws