Dossier Ford Genk

Politie superviseert telling stemmen bij Ford en toelevering

Politie superviseert telling stemmen bij Ford en toelevering

Politie superviseert telling stemmen bij Ford en toelevering

Print
Bij Ford Genk en de toeleveringsbedrijven is de telling begonnen die duidelijkheid moet brengen over het al dan niet aanvaarden van het sociaal plan. Om 14 uur zal de uitslag bekendgemaakt worden. Een aanzienlijke politiemacht houdt een oogje in het zeil om eventuele acties van ontgoochelde werknemers de kop in te drukken.

Om 12 uur zijn de stembussen afgesloten en kon worden gestart met het tellen van de stemmen. Dit gebeurt apart bij Ford Genk en bij de toeleveringsbedrijven.

Bekendmaking

Rond 14 uur wordt gelijktijdig de uitslag bekendgemaakt. Als de meerderheid van de werknemers in alle bedrijven het sociaal plan aanvaardt, zal de productie vanaf volgende maandag hervat worden.

Het is nog niet duidelijk wat er zal gebeuren mocht er niet in alle ondernemingen een meerderheid voor het plan stemmen. Bij een collectieve afwijzing, wat niet wordt verwacht, ligt de bal in het kamp van de Amerikaanse hoofdzetel van Ford, die dan een beslissing zal moeten nemen over het verderzetten van de in Genk geproduceerde modellen.

Spanning

Gezien de spanning al dagen oploopt en er vooral in het neen-kamp radicale actievoerders zitten, wordt gevreesd voor incidenten, mocht er een unaniem akkoord voor het sociaal plan uit de bus komen. De politie is alvast massaal aanwezig om in te grijpen waar nodig.

Belga
Archieffoto