Asielzoekers op hotel kostten 1,4 miljoen in 2012

In 2012 zaten iedere dag gemiddeld 102 asielzoekers op hotel. De opvang in 12 hotels kostte 1,4 miljoen euro. Dat liet staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld) weten aan senator Filip Dewinter (VB).

Dank zij het nieuwe asielbeleid van De Block zitten sinds december 2012 geen asielzoekers meer op hotel, ze kunnen nu allen worden opgevangen in de centra. Daar is de bezettingsgraad nu maar 85% meer, dank zij de versnelling van de asielprocedure en de daling van het aantal asielzoekers.

Dewinter is hierover blij, maar hij wil de hele asielopvang herschikken. "Opvang moet in eerste instantie gebeuren in de eigen regio van de asielzoekers. Asielzoekers moeten worden opgevangen in gesloten opvangcentra gedurende de ganse duurtijd van de procedure. Alleen zo kan een einde worden gemaakt aan het nog steeds massale misbruik van het asielstatuut", zo zegt hij.

Drie kwart van de asielzoekers wordt nooit erkend als vluchteling, maar tijdens hun procedure krijgen ze wel opvang hier. Die opvang kost 371 miljoen euro.

Lees ook: Eén jaar De Block op asiel en migratie: een evaluatie

JDW

Foto Isopix

Nu in het nieuws