Deskundige Deberdt verdedigt arts die collocatie niet nodig vond

Psychiater Roger Deberdt, lid van het college van deskundigen, heeft vrijdag voor het Gentse assisenhof de beslissing verdedigd van de psychiater die Kim De Gelder destijds niet gedwongen wilde laten opnemen. Het ging niet om een dringend geval, benadrukte hij. De moeder vroeg om de collocatie.

Deberdt zei dat hij in zijn leven heel veel gevraagd is geweest om een gedwongen opname te doen. Hij legde uit hoe de wetgeving in elkaar zit en benadrukte daarbij dat elke arts, en dus niet enkel psychiaters, een medisch verslag kan invullen voor de vrederechter. Die laatste behandelt het verzoek tot collocatie.

De arts moet in zijn medisch verslag een aantal vragen beantwoorden. Zo moet nagegaan worden of er sprake is van een gevaar. "Je wordt enerzijds verondersteld profeet te zijn, maar anderzijds is er soms een reëel gevaar", aldus Deberdt. "De werkelijkheid is dat men vooral de gedwongen opname bij hoogdringendheid doet. Hier was er geen dringend geval", zei hij ook.

Deberdt wees erop dat De Gelder zijn feiten pleegde in 2009, terwijl de psychiater hem gezien heeft in 2007. "Men kan niet veronderstellen dat zijn oordeel niet juist zou zijn geweest", stelde de psychiater, die benadrukte dat De Gelder wel degelijk psychotherapie heeft gevolgd. Die werd echter snel afgebroken, omdat de beschuldigde niet wilde meewerken.

Belga

Nu in het nieuws