"100 procent zeker dat hij soms wel en soms niet veinst"

100 procent zeker dat hij soms wel en soms niet veinst

"100 procent zeker dat hij soms wel en soms niet veinst"

Print
"De vraag is: veinst en liegt hij? Het antwoord is soms wel en soms niet. De zekerheidsgraad van dit antwoord is 100 procent." Dat stelde gerechtspsychiater Dirk Steemans over Kim De Gelder vrijdag voor het Gentse hof van assisen.

Steemans verklaarde dat De Gelder veel wisselende klachten heeft, zoals depressie, waanideeën, angsten en euforie. "Alleen de depressie is over een langere periode aanwezig. Belangrijk is dat we nooit een waansysteem gezien hebben dat meer continu aanwezig zou zijn over een periode van weken."

"De vraag is: veinst en liegt hij? Het antwoord is soms wel en soms niet. De zekerheidsgraad van dit antwoord is 100 procent. Het gevolg is dat het zeer moeilijk is om een diagnose te stellen. De vraag stelt zich ook of hij in een observatie-instellling gedurende maanden geobserveerd zou kunnen worden. Dat is echter niet voorhanden in ons land", zei Steemans.

De gerechtspsychiater besluit dat "er geen vast medicamenteus beleid" geweest is "door een gebrek aan duidelijkheid over de diagnose". De Gelder weigerde regelmatig zijn medicatie in te nemen, waardoor die ingespoten moest worden. "Het is eerder symptoombehandeling (in de gevangenis, nvdr). De behandelaars hebben gedacht aan schizofrenie, maar die diagnose werd niet weerhouden", aldus Steemans.

Belga

Foto Reuters

.

Nu in het nieuws