Twaalfjarigen stappen wereld van techniek binnen

Twaalfjarigen stappen wereld van techniek binnen

Twaalfjarigen stappen wereld van techniek binnen

Print
Kalmthout - Van januari tot maart brachten 500 jongens en meisjes van de vijfde en zesde leerjaren uit zestien verschillende scholen een bezoekje aan de techniekdagen van Gitok Bovenbouw. De school wil aantonen dat er meer gedaan wordt dan 'knutselen'.
Leerlingen die aan Gitok studeren, zijn niet alleen handige Harry's. Er is ook veel intelligentie nodig om bepaalde technologieën de baas te kunnen.
En dat is hetgeen dat Gitok Bovenbouw trachtte te bewijzen met zijn techniekdagen. "Velen denken dat er in onze school vooral 'geknutseld' wordt. Dat is helemaal niet waar. Sommige leerlingen krijgen hier bijvoorbeeld zes uur wiskunde per week", zegt Carine Wijffels, coördinerend directeur.

Voor tien leerlingen uit het zesde leerjaar van school Mariaberg Essen-Hoek ging er gisteren zo een hele nieuwe wereld open. En ook de meisjes waren enthousiast.
"Ook al is dit misschien eerder een jongensrichting, we vinden het toch wel interessant. Sommige dingen zijn wel erg ingewikkeld, maar anderen zijn dan weer gemakkelijk te begrijpen", zegt Emma Konings (12) uit Roosendaal. Haar groepje volgde eerst een 3D-simulatie op de computer van hoe een blokje hout gemaakt wordt, en leerde daarna nauwkeurige inkervingen maken in sleutelhangers.

Een paar lokalen verder programmeerden enkele jongens van Mariaberg net een robotauto op de computer. Die moet een heel parcours uit zichzelf afleggen.
"Het gaat zéker lukken", klinkt het. Maar pas na een tweede poging reed het autootje door de doolhof. "Dit is echt supertof", roepen Kobe, Jannes en Jef (12). "De leerkracht legde het heel goed uit. Cool dat wij zelf een robot kunnen maken. We zijn zeker geïnteresseerd om hierin verder te gaan.
Zo kunnen we bijvoorbeeld ook een automatische stofzuiger maken."

Greet Wouters, Margo Tilborghs

Foto W&F

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio