Geen volwassenenonderwijs voor illegalen

Geen volwassenenonderwijs voor illegalen

Geen volwassenenonderwijs voor illegalen

Print
Illegalen moeten geen toegang krijgen tot het volwassenenonderwijs. Dat besloot het Grondwettelijk Hof. Het volgde daarmee de Vlaamse regering.

De Liga voor Mensenrechten was naar het Grondwettelijk Hof gestapt tegen een decreet van 15 juni 2007. Dat leert dat je maar volwassenenonderwijs kan volgen als je legaal in het land bent. De Vlaamse regering wilde het uitwijzingsbeleid van de federale regering niet bemoeilijken door illegalen de mogelijkheid te geven om een cursus te volgen, die ze dan later zouden kunnen gebruiken in een regularisatieprocedure. Het Grondwettelijk Hof vindt die redenering in orde.

Ook het recht op onderwijs van de illegalen wordt door dit decreet niet geschonden, zoals de Liga had beweerd. De centra voor volwassenenonderwijs mogen nog altijd onderwijs aanbieden aan illegalen als die dat zelf betalen en als het niet gefinancierd wordt door Vlaanderen.

In 2012 werden 5.742 illegalen gedwongen verwijderd, 5.656 vertrokken vrijwillig. Samen dus 11.398. Bovendien werden 4.412 illegale personen geregulariseerd. Dat zijn er maar de helft van in 2011, maar nog altijd twintig keer zoveel als toen Johan Vande Lanotte (sp.a) het migratiebeleid onder zich had.

Lees ook: Marion van San brengt Belgische illegalen in kaart.

Eén jaar Maggie De Block op asiel en migratie.

JDW
Foto Photo News

.

Nu in het nieuws