"God met Messi, heilige geest met Maradona en nu ook een paus"

God met Messi, heilige geest met Maradona en nu ook een paus

"God met Messi, heilige geest met Maradona en nu ook een paus"

Print
De Antwerpse schrijfster en voorzitster van 'Vlamingen in Argentinië', Reinhilde Remaut (53), reisde veertien jaar geleden haar vriend achterna naar Buenos Aires, Argentinië. "Iedereen hoopte dat Bergoglio paus zou worden, maar niemand verwachtte het.
"

"Hier in de hoofdstad zijn de Argentijnen erg fier en trots op de Argentijnse paus", vertelt Remaut. "Woensdagavond vond er een viering plaats in de kathedraal. De kerk zat afgeladen vol en er werd gedanst en gezongen. Studenten gingen rechtstreeks van school naar de kerk en kinderen mochten langer opblijven. Het was een groot feest. Vooral jongeren zijn blij met zijn pausschap."

Jorge Bergoglio is volgens Remaut iemand die erg dicht bij het volk staat. "Toen hij in Buenos Aires woonde, mengde hij zich gewoon tussen het volk. Mensen konden hem aanspreken op straat en hij antwoordde met veel plezier. Bergoglio vocht tegen armoede en zei waar het op stond als de regering onjuiste maatregelen nam."

Heilige geest

Argentijnen hebben een apart gevoel voor humor en maken vaak grapjes om alles te relativeren. "Een van de typische grapjes die nu de ronde doen is: we hebben God met Messi, we hebben de heilige geest met Maradona en vanaf nu hebben we dus ook de paus", lacht Reinhilde.

Volgens Reinhilde Remaut zijn de gemoederen op dit moment verdeeld. "De regering leeft al acht jaar in onmin met Bergoglio. Hij sprak met de vakbonden en ijverde voor sociale vrede. Terwijl het steeds slechter gaat met ons onderwijs, wilde Bergoglio de scholen hervormen. Hij wilde de corruptie tegengaan en hij steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. De regering kan dat niet verkroppen."

Zo reageerde de Argentijnse presidente Cristina Kirchner verbolgen op het pausschap van de kardinaal. "Er zijn mensen die praten en er zijn mensen die actie ondernemen, zoals ik."

LISA VAN DE VELDE

Foto AFP

.

Nu in het nieuws