Extreemrechtse N-SA mag van De Wever betogen in Borgerhout

Extreemrechtse N-SA mag van De Wever betogen in Borgerhout

Extreemrechtse N-SA mag van De Wever betogen in Borgerhout

Print
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) geeft voorlopig groen licht voor een manifestatie van het extreemrechtse N-SA (Nieuw-Solidaristisch Initiatief) op het Moorkensplein, gericht tegen de deelname van de linkse PVDA+ aan het Borgerhoutse districtsbestuur.

De statische manifestatie zou uitgerekend plaatsvinden op 1 mei. De Wever laat via zijn woordvoerder wel weten dat de toestemming nog kan ingetrokken worden, indien er een te groot veiligheidsrisico zou zijn.

Dat er voorlopig toestemming gegeven wordt aan de manifestatie in Borgerhout, heeft volgens de burgemeester absoluut niets te maken met de inhoud ervan. "Het gaat hier gewoon om een actie die is aangevraagd zoals het hoort, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de eerder verboden actie van Sharia4Belgium. Die gaan immers op een heel andere manier te werk, met onder meer oproepen via sociale media, en hebben wél een verleden met verschillende incidenten", zegt zijn woordvoerder Philippe Beinaerts.

Positief advies

De Antwerpse politie heeft aan De Wever een positief advies bezorgd omdat er bij vorige N-SA-manifestaties nooit problemen waren. De organisatie zou de voorbije jaren ook al meermaals met toestemming van toenmalig burgemeester Patrick Janssens incidentloos actie hebben gevoerd in het Antwerpse.

Er zou op dit moment evenmin sprake zijn van plannen voor een of andere vorm van tegenbetoging. Toch houdt De Wever nog een slag om de arm. "De toestemming kan nog op elk moment opnieuw worden ingetrokken als er te grote veiligheidsrisico's zijn of de initatiefnemers iets anders van plan zijn dan ze zeggen", aldus Beinaerts.

Belga

Foto: Het N-SA betoogt in de stationsbuurt

Archiefbeeld SVdE

.

Nu in het nieuws