Aantal maagverkleiningen verdubbeld

In vier jaar tijd is het aantal maagverkleiningen in ons land verdubbeld, naar circa twintig per dag. Bij die zogenaamde gastric bypass-operaties wordt de maag verkleind en het spijsverteringskanaal omgelegd, om de patiënt te doen vermageren.

Sinds oktober 2007 zijn de voorwaarden voor terugbetaling sterk versoepeld. Dat verklaart de forse stijging. Terwijl in 2007 minder dan 800 gastric bypass-operaties werden uitgevoerd, klom dit cijfer in 2008 tot 3079, in 2009 tot 4519, in 2010 tot 5547 en in 2011 zelfs tot 6989. Specialisten gaan er aan de hand van de voorlopige cijfers voor 2012 wel van uit dat het plafond nu bereikt is.

Voor het RIZIV betekenen de terugbetalingen van de ingrepen – de operatie kost ongeveer 6000 euro – een zware uitgave. Maar dokter Bruno Dillemans (foto), hoofd van het Centrum voor Obesitas Chirurgie in Brugge en een autoriteit op het vlak van de gastric bypass, relativeert die kostprijs: “Uit een Finse studie blijkt dat de maatschappij uiteindelijk winst maakt, omdat een zwaar obese mens met alle bijbehorende gezondheidsklachten op langere termijn de maatschappij meer kost dan een geopereerde patiënt ”

Volgens de dokter is de gastric bypass ook minder complicatiegevoelig dan de vroeger vaak gebruikte maagring.

KMA

Foto Photo News

Nu in het nieuws