1 / 3

Lommel herdenkt busramp Sierre

Ruim duizend mensen, volwassenen en kinderen, trotseerden donderdagavond in open lucht de ijzige koude om de herdenking van de busramp in het Zwitserse Sierre bij te wonen aan de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel, nadat woensdag in Heverlee de ramp herdacht werd.

jatimmermans

De herdenking ging gepaard met muziek van het meisjeskoor Scala, een optreden van dansgroep Imago Tijl, teksten van directrice Nicole Gerits en burgemeester Peter Vanvelthoven, waarna witte rozen neergelegd werden aan het monument met de zeventien stekskes of lucifers voor de zeventien Lommelse slachtoffers.

Witte ballonnen

Vicepremier Pieter De Crem namens de federale regering en Vlaams minister-president Kris Peeters namens de Vlaamse regering legden een bloemenkrans neer, net als de ambassadeur van Zwitserland. Andere aanwezigen waren Vlaams minister Ingrid Lieten, Jo Vandeurzen, Wouter Beke en gouverneur Herman Reynders en traumapsycholoog Erik De Soir. Zwitserse hulpverleners waren ook in Lommel. Aan het monument, dat langzaamaan onthuld werd door het loslaten van zeventien clusters van witte ballonnen, hingen de zeven overlevende kinderen een eigen kunstwerk op, naast de kunstwerken van de vijftien basisscholen in Lommel. De algemene boodschap was 'Samen Sterk' en de witte kleur van ballonnen en rozen als kleur van de hoop. Ook enkele kinderen van Heverlee woonden de herdenking in Lommel bij.

Het monument is van de hand van de Lommelse kunstenaar Marcel Haccuria. Hij plaatste zeventien palen met een glazen knop en elf stapstenen om ook de slachtoffers van Heverlee en de buschauffeurs te herdenken. In de glazen knop zit een kokertje, waarin de familie van de overledene positieve herinneringen konden steken. Zeven grondspots vertegenwoordigen de zeven overlevenden van 't Stekse, die het licht naar hun vriendjes, juf en meester in de hemel sturen. Woensdag had de school zelf al een intieme herdenking gehouden.

Belga

Foto Raymond Lemmens

MEER OVER Peter Vanvelthoven

Nu in het nieuws