Extreemrechtse N-SA mag betogen

In Borgerhout is er beroering ontstaan over een toegelaten betoging van het extreemrechtse N-SA. Die toelating is niet zo uitzonderlijk. De man achter N-SA is dat wel. Eddy Hermy laat al veertig jaar een spoor van geweld en racisme na.

jatimmermans

De extreemrechtse groep Nieuw- Solidaristisch Alternatief (N-SA) krijgt de toestemming om op 1 mei in Borgerhout te demonstreren tegen de aanwezigheid van PvdA+ in het districtscollege. De actie vindt plaats op het Moorkensplein, waar het Borgerhoutse bestuur samenkomt.

Groen en PvdA+ vinden die toelating ongehoord. Ze verwijzen ook naar het samenscholingsverbod dat Bart De Wever in januari afkondigde, toen er geruchten waren over een manifestatie van Sharia4Belgium. "Dit valt onder de vrije meningsuiting", zegt Philippe Beinaerts, woordvoerder van Bart De Wever.

"Het gaat om een statische betoging van enkele mensen, zonder schijnbaar veiligheidsrisico. De N-SA heeft al een paar keer gemanifesteerd en er was nooit enig probleem. Het licht staat dus voorlopig op groen."

Onder het vorige stadsbestuur kreeg N-SA ook toelating om acties te voeren.

Hermy

Het N-SA-programma is een mengelmoes van antikapitalisme en antisemitisme. De groepering is het geesteskind van Oostendenaar Eddy Hermy (63). Deze ex-paracommando was midden de jaren zeventig ABVV-militant en hij was lid van het maoistische Amada (Alle macht aan de arbeiders), de voorloper van PvdA+. Later werd hij lid van de Vlaamse Militantenorde (VMO), een neonazistische organisatie die in de jaren tachtig veroordeeld werd als privémilitie en daarop ontbonden.

Tijdens het VMO-proces bleek dat Hermy betrokken was bij plannen om de Waalse PS-politicus José Happart te vermoorden.

Eddy Hermy maakte ook deel uit van het achtkoppige commando dat op 2 februari 1980 in Mechelen een raid uitvoerde op de linkse boekhandel De Rode Mol. Hermy werd daarvoor veroordeeld door de correctionele rechtbank.

Zijn zwaarste straf liep hij op in december 2011. De rechter veroordeelde hem tot drie maanden cel met uitstel en ontzette Hermy vijf jaar uit zijn burgerrechten. Tijdens een 'jeugdcongres' in Oostkamp in 2009 zette hij aan tot haat en racisme. Dat werd gefilmd door VRT-programa Koppen en door een undercoverteam van het Nederlandse EenVandaag.

WIM DAENINCK

Foto: Het N-SA betoogt in de stationsbuurt

Archiefbeeld SVdE

MEER OVER Bart De Wever

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio