Schoolspotter trekt straat op tegen pesten

Schoolspotter trekt straat op tegen pesten

Schoolspotter trekt straat op tegen pesten

Print
Turnhout - Vanaf april trekt een schoolspotter de straat op en gaat mee rijden met schoolbussen als extra middel tegen pesten buiten de schoolmuren. Uit een enquête in 2012 blijkt immers dat meer dan 1 op 10 regelmatig met pestgedrag te maken krijgt.

De enquête die werd afgenomen was duidelijk: 11 procent van de ondervraagde scholieren in Turnhout gaf aan gepest te worden. Het gaat voornamelijk om leerlingen van de eerste graad én het pesten gebeurt vooral aan de bushaltes van de Warande en de Grote Markt, op afgelegen plaatsen en in de directe schoolomgevingen. Ook de buslijnen 48 (Reusel) en 46 (Baarle-Hertog) waren pestplaatsen bij uitstek.

Uit een recent overleg met de stuurgroep Pesten blijkt dat er nog altijd veel signalen komen. Daarom werd er vanuit de groep aangedrongen op het inzetten van een schoolspotter. Die komt er nu. Vanaf april kan er iemand voltijds voor één jaar aan de slag met een mogelijke verlenging van nog eens twee jaar. "Hij of zij moet het aanspreekpunt worden voor pesten in schoolomgevingen en op het openbaar vervoer", zegt Bob Raets van de Preventiedienst. "Hij zal ook regelmatig met bussen meerijden en toezicht houden op speelpleinen. Het is ook de bedoeling dat hij gesprekken aangaat met de jongeren. Ook spijbelaars zullen aangesproken worden. En uiteraard moet de persoon ook samenwerken met de gemeenschapswachten, scholen en straathoekwerkers. We hopen terug een groter gevoel van veiligheid te geven aan gebruikers van het openbaar vervoer."

Sinds vorig jaar werden ook de gemeenschapswachten ingezet op bussen. "Dat blijven we verder zetten, maar het 'nadeel' was dat het mensen in uniform zijn. Als zij een bus opstappen, stopt meestal het probleem van pesten of overlast. Op dat vlak kan een schoolspotter meer effect hebben. Die is in principe anoniem."

Toon Verheijen

Foto Bert De Deken

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio