Haentjens heeft handen vol met psychiater en psycholoog

Haentjens heeft handen vol met psychiater en psycholoog

Haentjens heeft handen vol met psychiater en psycholoog

Print
De psychiater en de psycholoog -een koppel- die donderdag kwamen getuigen op het proces van Kim De Gelder, kregen een hele reeks vragen voorgeschoteld van de advocaat van de beschuldigde, Jaak Haentjens (foto). Veel leverde dat echter niet op. De psychiater kon zich sommige zaken niet herinneren en de psychologe ontkende dat de ouders haar bepaalde dingen hadden gezegd.

Getuigenissen van psychiaters en psychologen zijn belangrijk voor de verdediging, want die wil Kim De Gelder ontoerekeningsvatbaar verklaard zien. De ouders hadden de psychiater die donderdag kwam getuigen, destijds aangezocht om hun zoon op te nemen. De psychiater vond echter dat De Gelder geen psychotisch gedrag vertoonde en niet gecolloqueerd kon worden.

"U had niet het gevoel dat hij psychotisch was. Een psychotisch proces, een schizofrenie, detecteer je niet op een halfuur. (..) Ik zal niet dulden dat gezegd wordt dat hij toen een normale jongen was", zei Haentjens, wijzend naar zijn cliënt. De psychologe ontkende dan weer dat ze de moeder overbezorgd had genoemd, en vernam naar eigen zeggen ook niets van de vergiftigingswanen, auditieve hallucinaties en suïcidale gedragingen bij De Gelder.

"Rustige, teruggetrokken jongen"

Woensdag kwam de familie van de beschuldigde aan het woord en donderdag was het de beurt aan een vriend, leerkrachten en collega's. Zij omschreven De Gelder vooral als een rustige, teruggetrokken jongen. Ze zagen de feiten niet aankomen. "Nu zouden we alles moeten weten over meneer De Gelder", sloot de voorzitter de zitting af.

Bij het verlaten van de assisenzaal stak De Gelder net als woensdag zijn hand op naar iemand in de zaal, vermoedelijk naar zijn ouders.

Vrijdag staat in het teken van het geestesonderzoek van De Gelder. In de voormiddag komen de vijf gerechtspsychiaters aan het woord. De twee psychiaters en twee psychologen die de verdediging aanstelde, komen in de namiddag getuigen. Maandag starten de pleidooien.

Foto Belga

.

Nu in het nieuws