Europees Parlement wil 'matchfixing' overal strafbaar maken

Europees Parlement wil 'matchfixing' overal strafbaar maken

Europees Parlement wil 'matchfixing' overal strafbaar maken

Print
Er moeten op Europees niveau sancties worden afgesproken om 'match fixing' in de sport te bestrijden. Dat heeft het Europees Parlement donderdag bepleit in een resolutie naar aanleiding van het recente Europol-onderzoek.

Lees ook: Europol legt groot gokschandaal in het voetbal bloot

Begin februari publiceerde Europol de resultaten van het grootste onderzoek ooit naar wedstrijdvervalsingen. De Europese politiedienst ontmantelde een Aziatisch netwerk met wereldwijde vertakkingen dat verantwoordelijk zou zijn voor bijna 400 vervalste voetbalwedstrijden.

In een reactie vraagt het Europees Parlement van de Europese Commissie een voorstel om match fixing in alle landen strafbaar te stellen, met voldoende strenge sancties. Momenteel is match fixing slechts in de helft van de lidstaten in het strafrecht opgenomen en criminele netwerken maken daar handig gebruik van.

Voorts vraagt het Europese halfrond dat nationale autoriteiten systematisch informatie zouden uitwisselen over verdachte praktijken en personen. Ook de betrokken sectoren moeten aangesproken worden. "Europa moet de handen in elkaar slaan met de voetbalfederaties en de gokoperatoren om een einde te maken aan deze wanpraktijk die het voetbal blijft teisteren", meent Europarlementslid Ivo Belet (CD&V).

Andere mogelijkheden

Andere pistes die het halfrond aanreikt: een verbod op wedden op wedstrijden met minderjarigen, het sluiten van malafide websites, een hotline waar spelers en andere betrokkenen misbruiken kunnen melden en een gedragscode voor spelers, scheidsrechters en ander technisch personeel. Het parlement suggereert ten slotte ook de oprichting van een internationaal agentschap, naar het beeld van het antidopingagentschap WADA.

Belga
Foto Photo News

Meer sportnieuws