De rol van Paus Franciscus in de Argentijnse "vuile oorlog"
In Latijns-Amerika wordt over het algemeen positief gereageerd op de verkiezing van Jorge Mario Bergoglio tot nieuwe paus. Toch zijn vele Argentijnen de rol van "zijn" katholieke kerk tijdens de dictatuur van Jorge Videla en Roberto Viola nog niet vergeten. In de periode tussen 1976 en 1983 pleegde het Argentijnse regime verschillende misdaden tegen de mensenrechten. Jorge Bergoglio leidde de jezuïetenorde in Argentinië van 1973 tot 1979.
De kerk zou weinig weerstand geboden hebben tegen de dictatuur en zou zich niet openlijk uitgesproken hebben tegen de ontvoering van baby's en de moord op duizenden "ongehoorzame schakels". Daardoor heeft de katholieke kerk vele volgelingen verloren in het Latijns-Amerikaanse land.
Woensdagavond staken vrij snel na de witte rook in het Vaticaan geruchten de kop op over de houding van Bergoglio tijdens de junta. Er circuleren foto's van de paus met dictator Videla. Tijdens diens bewind vonden minstens 30.000 Argentijnen de dood, heel vaak in omstreden omstandigheden.
Medeplichtig aan ontvoering
De gerenommeerde Argentijnse journalist Horacio Verbitsky schreef in 2005 zijn boek 'El Silencio' (De Stilte) over de rol van de kerk bij de wandaden onder Videla. Hij beschuldigde Bergoglio van medeplichtigheid aan de ontvoering van Orland Yorio en Francisco Jalics, twee Argentijnse jezuïeten. Zij werden in 1976 door de marine opgesloten omdat ze mensen uit de arme wijken in Buenos Aires ondersteunden. Dat was in die tijd een hachelijke politieke zaak.
Bergoglio zelf heeft nooit op deze beschuldigingen willen reageren, maar verklaarde enkele jaren geleden aan de media dat hij juist verscheidene mensen heeft geholpen om een schuilplaats te vinden. Bergoglio zei in het verleden al dat hij verschillende keren navraag naar de vermiste jezuïeten heeft gedaan bij de militairen. Daarop zouden de militairen de jezuïeten vrijgelaten hebben.
Daardoor is paus Franciscus voor sommigen een held, anderen blijven sceptisch. "Bergoglio een machtig man en hij weet zich goed te omringen met andere machtige personen", zei Eduardo de la Serna aan Radio del Plate. De la Serna is een van de leiders van een linkse groepering van jezuïeten die zich inzet voor de armen. "Ik heb nog steeds mijn twijfels over de rol van de kerk tijdens de vuile oorlog", voegde hij er nog aan toe.
Excuses
In 2012 hebben de Argentijnse bisschoppen, onder leiding van Bergoglio, collectief excuus aangeboden bij de Argentijnse katholieken. De bischoppen erkenden dat de kerk haar volgelingen in die tijd "onvoldoende" beschermd heeft.
Belga Foto Reuters
Hoofdpunten
Infrastructuur in Berlaars asielcentrum wordt aangepakt na rellen: “Opschaling aantal asielzoekers is niet meer aan de orde”
Gevonden romp in Deurne leidt naar 52-jarige vrouw uit Barcelona
COMMENTAAR. “Achter De Kazerne is een mooie laatste tussenstop richting de tweede bekerfinale in vier jaar tijd”
Chauffeur die stierf bij ongeval op E17 werkte bij Smet Rental in Beveren: “ Crème van ne gast, nooit zag ik zoveel passie en liefde voor het werk”
MEER OVER
REACTIES. Nikola Storm matchwinnaar voor Malinwa: “Als je ervoor knokt, haal je resultaat, zo simpel is het”
“Ik ken hem goed. Ik ben fan”, kon er bij Ruud Vormer, ondanks het Waregemse verlies, een …
Nieuwe klucht in GC ‘t Blikveld
Op zaterdag 4 en zondag 5 februari brengen de Bonheidense Toneelvrienden een dolle klucht in GC …
Twee decennia na aanslagen 9/11 nog 34 gedetineerden opgesloten in Guantanamo
In de Amerikaanse militaire gevangenis van Guantanamo Bay op Cuba zitten, meer dan twee decennia …
COMMENTAAR. “Achter De Kazerne is een mooie laatste tussenstop richting de tweede bekerfinale in vier jaar tijd”
Malinwa ligt perfect op koers voor de tweede bekerfinale in vier jaar tijd. De heenmatch op Zulte …