De Croo wil snel duidelijkheid over wat Europa van België verwacht

"Het zou goed zijn als er binnenkort van Europa duidelijkheid komt over wat dit jaar precies van België wordt verwacht, met name van de begrotingscontrole die de volgende weken loopt." Dat zei Open Vld-vicepremier Alexander De Croo na zijn onderhoud met Europees commissaris voor Economische en Algemene Zaken Olli Rehn voor de ontmoeting van de Europese liberalen in Brussel.

tmas

"In 2010 en 2011 heeft ons land onvoldoende structureel kunnen ingrijpen in de begroting omdat er enkel een regering van lopende zaken was. Vorig jaar heeft de federale regering wél de begrotingsdoelstellingen gehaald en het tekort structureel afgebouwd. Dat erkent ook de Europese Commissie. Toch riskeert ons land in principe een Europese boete omdat in 2010 en 2011 niet het nodige besparingswerk gebeurde. De vraag is nu of de Europese Commissie ons land zal beoordelen op de politieke stilstand van 2010 en 2011 of dat men vooral rekening zal houden met de enorme inspanningen die sinds vorig jaar zijn gebeurd", stelt De Croo. "Bovendien zou het goed zijn als er binnenkort van Europa duidelijkheid komt over wat dit jaar precies van België wordt verwacht, met name van de begrotingscontrole die de volgende weken loopt."

Voor De Croo komt het er op aan om met de begrotingscontrole het internationale vertrouwen in ons land te bevestigen. "Er is vorig jaar hard gewerkt, structureel ingegrepen en hervormd. De internationale waardering die we daarvoor krijgen, mogen we niet zomaar te grabbel gooien. Dat betekent dat we het werk op een verstandige manier moeten verderzetten."

Belga Archieffoto

MEER OVER Alexander De Croo