Van Rompuy predikt geduld in Europa

Het vergt tijd vooraleer het herstel van de financiële stabiliteit zich zal vertalen in economische groei en jobcreatie. Dat heeft Europees president Herman Van Rompuy gezegd na afloop van een ontmoeting met de sociale partners. Het geduld van de vakbonden raakt echter op. "Het beleid heeft gefaald", klonk het.

mceulemans

De traditionele voorjaarsontmoeting van Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso met de Europese werkgevers- en werknemerskoepels vond donderdag plaats in een gespannen klimaat. Niet de financiële markten, maar de werkloosheidscijfers en de groeiende sociale onrust wegen ditmaal op de Europese top.

Zorgwekkende situatie

Een dag nadat nieuwe statistieken uitwezen dat bijna één op vier Europese jongeren zonder werk zit, erkenden Van Rompuy en Barroso dat de sociale situatie in Europa zorgwekkend is en, dixit de Portugees, "in sommige landen de grens van het toelaatbare" heeft bereikt.

Van Rompuy predikte geduld. "We moeten onthouden dat de economie met een tijdsverschil werkt. Het vergt tijd vooraleer het herstel van de stabiliteit zich vertaalt in meer vertrouwen, meer investeringen en groei en jobs.

Geduld

En eenmaal er opnieuw groei is, duurt het even vooraleer de positieve impact op de werkgelegenheid intreedt." Bernadette Ségol van de Europese vakbondskoepel ETUC had weinig boodschap aan het discours van de politieke leiders.

"Het beleid heeft gefaald", klonk het. Met het huidige soberheidsbeleid acht de vakbondsleidster het "meer dan twijfelachtig dat de economie opnieuw zal aantrekken op voldoende korte termijn om niet de markten, maar de mensen te kalmeren".

Lees ook: Vorig jaar ging een miljoen banen verloren in Europa

Belga Archieffoto

MEER OVER Herman Van Rompuy

Nu in het nieuws