Akkoord tussen Europa en Rusland over twee Marsmissies

Europa en Rusland hebben donderdag het akkoord ondertekend om samen twee onbemande missies te ondernemen naar Mars, in 2016 en 2018. Dat meldt het Europese ruimteagentschap ESA.

mceulemans

Het ExoMars-programma werd aanvankelijk uitgewerkt door ESA en de Amerikaanse NASA, maar de Amerikanen stapten begin vorig jaar uit het project. Daarna werd met succes contact gelegd met het Russische ruimteagentschap Roscosmos.

Taakverdeling

Er zullen twee raketten worden gestuurd naar Mars. In 2016 vertrekt een eerste, met een sonde om de atmosfeer van de planeet te onderzoeken en een stationaire landingsmodule. In 2018 stijgt een tweede raket op met een robot die kan rondrijden.

Het Europese agentschap levert de sonde, de stationaire module en de robot. Rusland is onder meer verantwoordelijk voor de twee raketten en voor de module die de robot moet neerzetten.

Twee missies

In 2016 wordt de missie voornamelijk toegespitst op de zoektocht naar methaan en andere gassen in de atmosfeer van Mars die kunnen wijzen op actieve biologische of geologische processen. In 2018 zal de robot het oppervlak van de planeet afzoeken naar sporen van leven, nu of in het verleden.

Voor de eerste keer zal tot twee meter diep kunnen worden geboord, zodat ook stalen kunnen worden bereikt die niet beschadigd zijn door de harde omstandigheden aan de oppervlakte. Het Europese luik van het project wordt gefinancierd door dertien lidstaten van ESA, waaronder België.

Belga Archieffoto

MEER OVER Mars

Nu in het nieuws