Illegaal online-aanbod van films in stijgende lijn

Het illegale online-aanbod van films gaat in stijgende lijn. Dat meldt de Belgian Anti-piracy Federation bij de bekendmaking van zijn jaarcijfers voor 2012.

mceulemans

De federatie heeft vorig jaar naar eigen zeggen 7,4 illegale bestanden van het net verwijderd. Dat is maar liefst 44 procent meer dan in 2011. 84 procent daarvan waren films en tv-series. Bij de Vlaamse producties werd Rundskop het vaakst illegaal verspreid. Ook in de Vlaamse top 5 van 2012: Suske en Wiske: De Texas Rakkers, Van de Kat Geen Kwaad, Anton Corbijn Inside Out en Hasta La Vista!.

Actie loont

Daarnaast stelt de organisatie vast dat "initiatieven om creatieve werken te beschermen een positieve impact hebben op het legale aanbod". De Belgian Anti-piracy Federation wil op die ingeslagen weg voortgaan en snelle, efficiënte maatregelen nemen tegen het illegale aanbod. In 2012 werden er 76.000 illegale bestanden van Vlaamse producties offline gehaald. Het jaar voordien waren dar er nog 'maar' 35.000

"Deze cijfers illustreren hoe de Belgische creatieve sector alsmaar vaker slachtoffer wordt van piraterij. Deze sector is niet enkel belangrijk op cultureel vlak maar ook op economisch en sociaal gebied, door het genereren van jobs en inkomsten. Alleen in Vlaanderen spreken we al van 122.000 jobs", aldus Christophe Van Mechelen, directeur van de Belgian Anti-Piracy Federation.

MCe Archieffoto

Nu in het nieuws