Herlees de chat met dokter Colemont over darmkanker

Hebt u zelf ooit darmkanker gehad of zit u met vragen over deze ziekte? Stel ze dan vandaag aan dokter Luc Colemont. De gastro-enteroloog van het Sint-Vincentiusziekenhuis en oprichter van de vzw Stop Darmkanker kwam deze middag op de redactie langs voor een chatsessie over darmkanker.

gvangoethem

Herlees de chat hier:

Chat met dokter Luc Colemont over darmkanker

Enkele weetjes over darmkanker

In Europa werden in 2009 388.400 nieuwe gevallen van darmkanker vastgesteld. Dat wil zeggen dat er ieder uur aan 61 mensen in Europa verteld wordt dat ze darmkanker hebben.

In België zijn er jaarlijks 8.000 nieuwe gevallen van darmkanker. In Vlaanderen sterven er ieder jaar 2.000 mensen aan darmkanker, dat betekent 5 per dag.

Een eenvoudig onderzoek van de stoelgang bij 50-plussers zou het aantal kankergevallen al flink naar beneden kunnen halen.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt zijn slechts 20% van de gevallen van darmkanker familiaal of erfelijk.

Overgewicht, overmatig alcoholgebruik en roken zijn de drie belangrijkste factoren die het risico op darmkanker verhogen. Regelmatige fysieke inspanning en vezelrijke voeding verminderen dan weer het risico op de ziekte.

90 % van de patiënten met darmkanker is ouder dan 50 jaar. Je kan het dus als een 50-plus ziekte beschouwen.

Gelukkig duurt het meerdere jaren vooraleer een kleine goedaardige poliep eventueel uitgroeit tot een kwaadaardig gezwel of kanker. Gemiddeld duurt dit 8 à 10 jaren.

Meer info: www.stopdarmkanker.posterous.com

Foto Frederik Beyens

MEER OVER Darmkanker